Нови проблеми на хоризонта за автопилота на Tesla

Павлин Луканов Последна промяна на 28 юли 2023 в 12:39 276 0

Tesla

Снимка Tesla

Нови проблеми на хоризонта за автопилота на Tesla

Системата за автопилот на Tesla е част от еволюцията към автономни автомобили, но изглежда не всичко върви гладко в това направление. От кабинета на главния прокурор на Калифорния провеждат разследване на компанията, като търсят информация от потребители и бивши служители, свързана с проблеми в сигурността на автопилот системата, както и оплаквания за подвеждаща реклама.

Един от интересните случаи в тази насока е този на Грег Уестър, който е собственик на Tesla Model 3 от 2018 г. Той е подал жалба към Федералната търговка комисия (FTC) през август миналата година свързана със случаи, в които автомобилът автоматично активира спирачките без видима причина за това. Тази ситуация определена като „phantom braking“ се получава при използване на системите за асистенция при шофиране или автопилот и то на магистрала. Уестър споделя, че се чувства подведен от Tesla след като е платил хиляди долари за премиум опцията за подпомогнато шофиране на компанията, която е в пакет наречен Full Self-Driving (FSD).

Тази година от кабинета на Главния прокурор на Калифорния, Роб Бонта, са потърсили Уестър във връзка с оплакването му. От страна на институцията на потвърждават и не отричат за потенциално или активно разследване. Phantom braking е познат проблем за потребителите на Tesla, като от години има оплаквания към федерални агенции свързани с него. Потенциално той може да доведе до сблъсък с движещ се отзад автомобил.

Уестър не е единственият клиент на тесла, който е бил потърсен от кабинета на главния прокурор. Този месец и бивш служител на компанията, чието семейство притежава Model 3 от 2021 г. с FSD също е бил потърсен. В изпратен до него мейл се посочва, че се търси информация свързана с активно разследване срещу Tesla. От компанията засега не коментират случващото се. Разбира се не е необичайно за правоохранителните органи в САЩ да събират данни свързани с потребителски оплаквания подадени към FTC.

Иначе въпреки големите заявки на Tesla и главният ѝ изпълнителен директор, Илон Мъск, за развитие на автономните системи, компанията все още няма автономен автомобил. Тя продава системи от Ниво 2, които изискват присъствието на шофьор зад волана, който трябва да може във всеки момент да завива или натисне спирачките. Това също е сред обвиненията срещу компанията, тъй като тя продава FSD пакета на висока цена именно с обещания за автономно управление.

Междувременно във финансовите резултати на компанията за второто тримесечие беше посочено, че е имало изисквания на информация от регулаторни и правителствени органи. В предходни случаи от компанията са споделяли, че има изисквания от страна на Министерството на правосъдието за документи свързани с със системите автопилот и FSD. От Tesla не разкриват информация дали са обект на разследване от страна на главния прокурор на Калифорния. Това е щатът с най-големия пазар на компанията в страната, като там е и първата фабрика на Tesla .

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !