MediaTek продължава да е лидер при мобилните чипсети

Offnews Последна промяна на 25 февруари 2022 в 15:41 767 0

MediaTek-Tilted_White-800x400

Пазарът на чипсети за смартфони отбелязва ръст от 5% през последното тримесечие на изминалата година спрямо същия период на 2020 г. Данните за това идват от компанията за пазарни анализи Counterpoint Research.

Недостигът на компоненти и промени в търсенето водят до интересни промени в разделението на пазара. MediaTek запазва лидерското си място, но пазарният ѝ дял пада от 37% на 33%.

Анализаторите отбелязват, че доставчиците на смартфони се презапасяват с чипове като предпазна мярка срещу недостига. Това е било възможно въпреки ограниченията през изминалата година.

Новият флагмански чипсет Dimensity 9000 и по-високото търсене на 5G смартфони ще подсили приходите на MediaTek, споделят от Counterpoint. Анализаторите обаче предупреждават, че основният производител на чиповете, които използват компаниите, TSMC вдига цените, което вече се усеща.

Qualcomm има силно тримесечие с ръст до 30% от 23%. Компанията дава приоритет на чиповете от по-висок клас заради по-големия марж. Qualcomm държи 76% от пазара за 5G модеми, а това се подсилва от силното търсене на iPhone 12 и 13, които използват нейните модеми.

Apple заема третото място с 21% дял спрямо 22% година по-рано. След това се нареждат Unisoc с 11% и Samsung/Exynos с 4%.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !