Китайското звено на ARM съкращава 14% от персонала, покрай търговската война и проблемите с лицензирането

Стефан Николов Последна промяна на 14 февруари 2023 в 15:53 458 0

Arm

Снимка ARM

Китайското звено на ARM съкращава 14% от персонала, покрай търговската война и проблемите с лицензирането

Китайското звено на ARM е направило масови съкращения. Изданието Tech News Space потвърди, че от ARM China са освободени 90-95 души, което възлиза на около 14% от щата на компанията.

Според тази информация съкращенията са засегнали предимно специалистите по научноизследователска и развойна дейност. Отбелязва се, че някои от китайските клиенти на ARM са обезпокоени от тези събития, които продължават в условията на непрекъснато задълбочаващата се търговска война между САЩ и Китай, и биха могли да доведат до недостъпността на технологиите на ARM за компаниите от тази азиатска страна.

Миналата година медиите публикуваха информация, че на китайския IT гигант Alibaba е отказан достъпа до сървърните ядра с висока производителност ARM Neoverse, понеже компанията ARM е счела, че правителствата на Съединените Щати и на Великобритания ще блокират доставките на тези полупроводникови решения за Китай. От друга страна, китайските клиенти също са силно обезпокоени и от това, че ARM може да внесе сериозни промени в своя модел за лицензиране.

Да напомним, че ARM China е дистрибуторът на интелектуалната собственост на ARM в Китай, и именно на нея се изпращат лицензионните такси от страна на местните клиенти на ARM. Но SoftBank, компанията майка на ARM, продаде мажоритарния дял от 51% от акциите на предприятието, което стана още през 2018 г. По този начин сега ARM China на практика работи като независима организация, контролният пакет от акции на която е в ръцете на големите китайски инвеститори.

"ARM China е съвсем отделна от ARM Ltd. компания. Въпреки че ние не можем да коментираме нейните кадрови решения и масови съкращения, ние не очакваме възникването на някакви по-особени трудности в нашия бизнес с Китай, който продължава и си остава стабилен" – бе коментарът на представител на ARM относно освободените от ARM China специалисти и служители.

Миналата година ARM направи масови съкращения в своите клонове от целия свят, като в британския отдел освободените бяха около 20%. Оттогава компанията осезателно подобри своите финансови параметри и показва добри резултати. Приходите на ARM за четвъртото тримесечие на миналата година са нараснали с 28% в сравнение със същия период на предходната година. А в началото на месец февруари мениджмънтът на ARM обяви намеренията си до края на тази година да осъществи първично предлагане на акциите и да излезе на фондовия пазар.

Бизнесът на ARM се развива много добре - в доклада си за третото тримесечие на 2022 г. SoftBank специално отбелязва, че делът на притежаваната от нея ARM на пазара за облачни услуги е нараснал до 5%, което е нещо ново. Увеличението при другите сегменти е от 90% през 2016 г. до 95% през 2021 г. на пазара за мобилни устройства, от 30% до 63% в областта на интернет на нещата и от 10% до 24% в автомобилната индустрия, където той не изглежда толкова значителен, но е започнал почти от нулата. Общо за тримесечието ARM генерира приходи от 746 млн. долара или ръст от 28% на годишна база.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !