Китай отвръща на удара с ограничаване износа на критични за производството на чипове метали

Стефан Николов Последна промяна на 05 юли 2023 в 11:24 321 0

China CPU

Снимка eTechnix

Китай отвръща на удара с ограничаване износа на критични за производството на чипове метали

Китай налага ограничение за изнова на критични за производството на чипове метали. Пекин ограничава износа на галий, германий и техните химични съединения в рамките на приетите нови закони за външна политика. Този ход е отговор на санкциите на САЩ, които продължават да се разрастват. Очевидно е, че китайците са анализирали всичко и са решили да действат. От 1-ви август страната ограничава износа на галий и германий. И двата химически елемента се използват в производството на електроника. Вероятно това е само първата стъпка, след която Китай ще предприеме други подобни мерки по отношение и на други важни ресурси.

Китай обяви новите мерки за контрол на износа на галий и германий - два изключително важни метала, използвани в производството на полупроводници, телекомуникации, слънчева енергия и електрически превозни средства, съобщава Bloomberg. Този ход представлява значителна ескалация в продължаващата от години търговска война със САЩ и Европа в областта на технологиите и може да е част от новия закон за външната политика на страната, който дава възможност на правителството да "предприема съответните контрамерки и ограничителни действия".

Новите правила за износа влизат в сила на 1-ви август и ще изискват от китайските компании да получават специален лиценз за износа на метали като галий и германий, както и на продукти, които ги съдържат, като това се прави в името на националната сигурност на Китай. Тази страна е най-големият производител на галий и германий в света, тъй като разполага със значителни запаси от тези метали. Китай произвежда 94% от глобалния галий и ограниченията върху износа на този химически елемент могат да имат драстичен ефект върху редица индустрии, включително полупроводниковата, светодиодната, фотоволтаичната и т.н. Страната е и ключов играч в преработката и пречистването на тази суровина. Металите се използват в слънчевите панели, лазерите, устройствата за нощно виждане и, разбира се, чиповете.

Този ход няма да има драстичен ефект върху производството на високопроизводителни компоненти като централни процесори, графични процесори и памет. Но GaN и GaAs се използват при производството на чиповете в импулсните захранвания, радиочестотните усилватели, светодиодите и още много други.

"Това ще бъде изключително неприятно - германият и галият са абсолютно необходими за високотехнологичните индустрии", казва Антъни Липман, директор на лондонската компания за търговия с метали Lipmann Walton & Co, в кратко интервю за Bloomberg.
Както галият, така и германият са от съществено значение за високотехнологичните индустрии и се използват за производството на съставни полупроводници. Въпреки че металите не са редки, Китай ги продава евтино и добивът им на други места може да бъде скъп. Този ход може да доведе до първоначално повишаване на цената на тези метали, но също така може да направи икономически по-изгодно за други държави да започнат да ги добиват, което може да намали доминиращата позиция на Китай на пазара.

Пазарните аналитици са на мнение, че това е директният отговор на китайското правителство срещу санкциите на САЩ в сферата на суперкомпютрите, специализираните чипове за ускоряване на AI алгоритмите и на техниката за производство на чипове.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !