Израелският технологичен сектор замира: специалистите отидоха на бойното поле

Стефан Николов Последна промяна на 17 октомври 2023 в 14:04 1027 0

 Israel Defense Forces

Снимка Israel Defense Forces/Flickr CC

Израелският технологичен сектор замира, IT специалистите отидоха на бойното поле

Израел разполага с една от най-стабилната и просперираща в света технологична стартъп екосистема. Но поради конфликта между Израел и Хамас израелският IT сектор на практика е спрял, тъй като около 360 000 висококвалифицирани технологични ръководители и специалисти заминаха на бойното поле. Което поставя под въпрос и проблем технологичната индустрия в страната.

Пред лицето на нарастващото напрежение и очертаващата се възможност за сухопътна офанзива в Газа, израелската технологична индустрия, често наричана "страната на стартиращите компании", се изправя пред безпрецедентно предизвикателство. Ключови участници в израелския технологичен сектор изразиха загриженост относно потенциалните последици за тяхната дейност от един продължителен конфликт.

Изданието FirstPost съобщава, че израелските основатели и инвеститори в областта на технологиите считат, че значителна част от работната им сила, варираща от 10 до 15%, се формира от тези 360 000 резервисти, които сега са призовани за военна служба, което ще доведе до внезапни и значителни сътресения, особено за по-малките технологични компании.

Технологичният сектор играе ключова роля в икономиката на Израел, като според данни на Израелския орган за иновации в него са съсредоточени около 15% от всички работни места. Тази динамична работна сила е разпръсната в стотици стартиращи компании и големи офиси на световни гиганти като Intel и Microsoft, което я прави жизненоважен фактор за икономическия успех на страната.

Въпреки забавянето на световната индустрия, през 2023 г. Израел успя да си осигури 5,5 млрд. долара общ рисков капитал чрез 320 сделки, привличайки чуждестранни инвестиции, според данните на пазарния анализатор IVC. Но тези инвеститори търсят предимно стабилност и сега могат да бъдат изправени пред дилема, когато обмислят продължаването на инвестициите в страната по време на продължителен конфликт.

Евгени Дибров, главен изпълнителен директор на стартиращото предприятие за киберсигурност Armis, е трябвало да се справи с отпътуването на 20 от служителите си. Осемгодишната компания с 660 служители бързо премина към кризисен режим, като реорганизира дейността си, накара останалите си служители в Израел да работят от вкъщи и осигури психологическа подкрепа на служителите, засегнати от неотдавнашната атака.

Освен това някои технологични стартъпи са се насочили към подпомагане на военните действия, използвайки технологичния си опит. Израелският сектор за киберсигурност е на световно ниво и се корени във военните и разузнавателните служби на страната, като играе решаваща роля за подобряване на мерките за сигурност на Израел.

Ръководителите на стартиращи компании подчертават, че независимо от въздействието върху техните компании, военните усилия на Израел остават основен приоритет.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !