Intel планира мащабни съкращения заради кризите

Стоян Ненов Последна промяна на 12 октомври 2022 в 14:47 895 0

Intel Chip

Снимка Slejven Djurakovic/Unsplash

Процесор Intel

Струпалите се няколко световни кризи започват да дават своето отражение и върху IT индустрията. Досега тя беше своеобразен остров и не се влияеше от проблемите дори покрай пандемията записа рекордни продажби и възроди някои застояли пазари като този на персоналните компютри.

Тази тенденция обаче приключи. Последните данни на IDC показват срив от 15% на доставките на компютри за третото тримесечие на годината спрямо същия период през 2021 г. А през последните няколко месеца все повече IT гиганти споделят своите планове за забавяне на новите назначения и орязване на разходи за не толкова важни проекти.

А Intel планира още по-мащабна реорганизция на структурата си, съобщава Bloomberg. Според източници от компанията, плановете ще бъдат обявени официално в края на месеца.

Планът предвижда значителни съкращения на работната ръка. Към юли т.г. Intel има 113 700 служители. Очаква се няколко хиляди от тях да бъдат съкратени като част от обсъжданите мерки. Точният им брой все още се уточнява и ще варира според отдела, но изглежда, че ще има свиване на персонала във всички сегменти на компанията. За някои отдели съкращенията могат да достигнат дори до 20% от общия брой служители.

Свиването на работната ръка не е чак такава изненада. Intel предупреди още през юли т.г., че ще се наложат промени в компанията, за да се подобрят печалбите. Тогава тя сви прогнозите за общите си приходи за 2022 г., като очаква с до 11 млрд. по-малък доход. Анализаторите пък предвиждат, че спадът на приходите за третото тримесечие ще е около 15%, което се оказва в тон и със свиването на пазара на компютри. Самата компания също вече е започнала действия по свиване на разходите си.

Въпреки това мащабът на съкращенията може да се окаже по-голям от предвиденото. За последно Intel сви персонала си през 2016 г. Тогава тя намали служителите си с около 12 000 души или 11% от общия брой. След това компанията се преориентира към по-чести и малки съкращения на екипи и отдели, които не са нужни, например мобилните модеми, дронове и т.н. По-рано тази година тя спря наемането на нови служители като първа стъпка за намаляване на разходите.

Според анализите на Bloomberg, новите съкращения може да свият разходите на Intel с 10% до 15%. Това ще е равно на около 25-30 млрд. долара.

Плановете на Intel идват и на фона на големите усилия, които компанията положи по-рано тази година, за да убеди американското правителство да отдели 52 млрд. долара за индустрията за чипове. Intel ще получи солидна част от тези пари, като ще трябва да изгради още производствени мощности в САЩ, включително и да направи най-големият хъб за чипове в света и той да е в Охайо. Същевременно инвеститорите искат от компанията да увеличи печалбите и да пести повече.

Паралелно с всичко това Intel трябва да се бори и с все по-силната конкуренция. AMD и Nvidia отдавна не са далеч назад, а дори водят на Intel в някои сектори. Вече и Google и Apple правят свои процесори, а Google дори показа и собствен чип за сървъри, който е директен конкурент на предложенията на Intel.

За компанията ще е трудно да постигне всички цели едновременно, но няма много избор. Тя трябва да покаже резултати и то бързо, за да запази доверието на инвеститорите. Акциите на Intel се понижиха с над 50% през тази година, като само през септември загубата е 20%.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !