Имат ли електромобилите скоростни кутии?

Offnews Последна промяна на 20 март 2021 в 11:06 7016 0

2021-Tesla-Model-S-1

Навярно много хора се питат, дали електромобилите имат скоростни кутии и предавки. Краткият отговор е и да, и не. Електрическите автомобили имат скоростна кутия, но нямат предавки, понеже трансмисията на почти всички електромобили има само една предавка. Електрическият автомобил използва съвършено различен механизъм в сравнение с конвенционалния ДВГ автомобил.

Едно от най-странните неща, които ще ви направят впечатление, когато се качите на електромобил е, че до вас го няма скоростният лост. Обикновена на неговото място има само един бутон или някаква елементарна система за избор на режима на шофиране.

Както казахме по-рано, електромобилите нямат няколко предавки и тяхната скоростна кутия е много по-опростена в сравнение с тази на ДВГ автомобилите. Това е така, защото електрическите двигатели в електромобилите създават постоянен въртящ момент при много широк диапазон от обороти в минута.

Конвенционалният автомобил има няколко предавки, понеже неговият двигател с вътрешно горене работи ефективно при твърде тесен диапазон на оборотите. Така например, на първа скорост можете бързо да ускорите автомобила, понеже при тази предавка той има по-голям въртящ момент. Но при тази предавка той ще успее да достигне едва 30-40 км/ч, освен ако не превключите предавката. Аналогично, едва ли ще успеете да потеглите на пета предавка. Като цяло, конвенционалните автомобили са ефективни при 3000-5500 оборота в минута на двигателя с вътрешно горене.

Но електрическите превозни средства се ефективни чак до 20 000 RPM и нямат подобен тесен диапазон, за който да е необходима скоростна кутия с няколко предавки и предлагат максимален въртящ момент дори и от 0 оборота в минута - тоест, още със завъртането на колелата и не се налага използването на каквито и да било предавки. С това се обяснява бързото ускорение на електромобилите - Tesla Model S например, се ускорява от 0 до 60 mph (96,5 км/ч) само за 1,99 секунди, което е на практика невъзможно за обикновения ДВГ автомобил. Да добавим, че Tesla използва в своите електромобили трансмисия само с една скорост.

Опростената скоростна кутия на електромобилите улеснява тяхната поддръжка и надеждност.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !