Илон Мъск е купил Twitter и вече „коли и беси“

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 28 октомври 2022 в 12:09 1136 0

Elon Musk in Twitter

Снимка Elon Musk/Twitter

Илон Мъск в централата на Twitter

Милиардерът Илон Мъск е придобил Twitter на 28 откомври късно вечерта. Първите му действия начело на социалната мрежа е да уволни по-голямата част от висшето ръководство. За момента информацията не е потвърдена публично от нито една от страните по сделката, като тя се базира на източници на Washington Post. Самата сделка е за 44 млрд. долара и приключването ѝ слага край на повече от шестмесечната сага между милиардера и акционерите на компанията.

Косвени индикации, че придобиването е приключено получихме от самия Мъск, който обяви с пост в Twitter в своя енигматичен стил, че „птичето е освободно“ (The bird is freed), реферирайки към логото на компанията. Ден преди това, технологичният предприемач влезе в централната на компанията с мивка в ръце, загатвайки, че ще или вече е финализирал сделката.

Първите уволнени

Потенциалната „чистка“, която милиардерът евентуално вече е предприел, също е логична и приляга на личността му. Изданието коментира, че незабавно са уволнени главният изпълнителен директор Параг Аргавал, главният финансов директор Нед Сегал и директорът по правни въпроси Виджайа Гейд. Това е значителна част от висшия мениджмънт, който е отговорен за стратегическите решения и регулациите в компанията. Техните уволнения не са изненада, предвид факта, че досегашното ръководство на Twitter играеше значителна роля в спора между Мъск и акционерите.

На 21 октомври излезе информация, че милиардерът планира огромни съкращения в цялата компания, ако стане неин собственик. В разговори с инвеститорите, той е обявил, че ще уволни до 75% от служителите на Twitter. При подобни действия от общо в момента 7500 ще останат под 2000 подбрани специалисти. Социалната мрежа се върна на загуба през последните две години и във всички случаи ще са необходими мерки за намаляване на разходите. Дори настоящото ръководство е планирало съкращения, но само с една четвърт или три пъти по-малко от заявените от Мъск.

Пълна свобода

Twitter ще попадне не само в ръцете на Илон Мъск, като се очаква след обявяването на сделката, компанията да бъде делистната от финансовите пазари. Тя ще стане частна и милиардерът ще има пълната свобода да прави със социалната мрежа каквото си поиска. Без ограничения от борда на директорите, натиск от акционери и др. Естествено, стига да отговаря на законите и регулациите. Последните са важни, защото Вашингтон се опитва да засили контрола над интернет гигантите, които се превърнаха в ключова част от нашето ежедневие.

Потвърждение на информацията на Washington Post, означава, че милиардерът е започнал „да коли и беси“. Въпросът е докъде ще стигне. Той е изказвал различни мнения и е доста критичен към раздутия щат на модераторските екипи в социалната мрежа. Те следят за съдържанието, което се публикува и дали то отговаря на правилата на платформата. Темата е чувствителна, както покрай разпространението на фалшиви новини, така и покрай скандала с Cambridge Analytica от 2016 г. при президентските избори в САЩ, които Доналд Тръмп спечели.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !