Илон Мъск влезе в Twitter… с мивка в ръце

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 27 октомври 2022 в 10:39 1079 0

Elon Musk in Twitter

Снимка Elon Musk/Twitter

Илон Мъск влиза в Twitter... с мивка под ръка

Първите индикации, че милиардерът Илон Мъск е новият собственик на социалната мрежа Twitter вече са налице. Технологичният предприемач първо смени профилния си статус на Chief Twit (Главен твит – бел. ред.). Малко по-късно той публикува видео как влиза в централата на компанията в Сан Франциско… с мивка в ръце. Сами по себе си тези действия не означават нищо, но последният срок за затварянето на сделката между милиардера и акционерите на Twitter изтича след часове.

Двете страни водеха повече от половин година спорове дали, как и за колко да се осъществи продажбата. Най-интересната част беше в движението назад-напред на продавача и купувача и динамиката между тях през този период. Спорът трябваше да се реши в съда, след като Илон Мъск се отказа в последния момент да сделката при подписан договор, а акционерите решиха да заведат дело, за да я приведат в сила. Делото беше отложено след като стана ясно, че все пак милиардерът е решил да уважи трансакцията, но съдията даде краен срок това да се случи до края на октомври.

Освен промяната на статуса на Мъск и влизането му в централата с мивка в ръце, има още един косвен аргумент, че сделката може и вече да е приключена. Според изтекла фирмена кореспонденция, предоставена на Bloomberg, главният маркетинг директор Лесли Берланд потвърждава, че милиардера ще има поредица от срещи с ръководството на Twitter в централата в Сан Франциско. Берланд допълва, че „това е само началото“ и в петък, „всички ще чуете директно от него“, пише още Берланд.

Twitter не коментира многобройните въпроси за финализирането на сделката, изпратени от медиите. Самият Мъск, също не потвърждава директно, че всичко е приключило. Той го прави само косвено, в типичния си стил, като текстът на поста с видеото и мивката е „Влизам в централата на Twitter – нека това остане в главите ви“. Оригиналният израз на Мъск на английски е по-ефектен, защото използва фразата “let that sink in”, като думата sink означава и мивка.

Ако милиардерът поеме социалната мрежа, това във всички случаи ще означава, че тя ще претърпи големи промени. Според неофициална информация, Мъск готви големи съкращения на най-неефективните звена, които могат да достигнат до 75% от целия персонал на компанията. Сред които са и модераторските такива – които следят за публикуване на нежелано съдържание в платформата. Мъск е заявил единствено, че има амбициозни планове, с които да направи социалната мрежа устойчиво печеливша в рамките на три години.

В същия момент, борсите и банките се подготвят за потенциалната сделка. Покрай поста на Twitter, акциите на компанията поскъпнаха с умерените 1.1% до 53.35 долара за брой. Това е малко под обещаната от Мъск цена от 54.20 долара. Някои банки също се подготвят да отпускат кредити на милиардера, като потенциалната сума е за 13 млрд. долара. Сделката е на стойност от 44 млрд. долара, като технологичният предприемач най-вероятно ще я финансира с дълг и с вложения от познати имена от Силициевата долина.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !