Huawei Technologies заедно с Министерството на труда и социалната политика с нова инициатива за подготвка на IT кадри

OFFNews Последна промяна на 08 декември 2023 в 14:02 733 0

Меморандум

Снимка Министерство на труда и социалната политика

Документът беше подписан от министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова (в средата), ректорът на Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП) проф. Миглена Темелкова (вляво) и генералният мениджър на Huawei Technologies за България Тери Ли (вдясно).

Huawei Technologies подписа меморандум за сътрудничество с Министерство на труда и социалната политика (МТСП) за обучения на безработни българи. То ще трябва да осигури придобиване на знания и умения по информационни и комуникационни технологии (ИКТ). Целта на инициативата е да се подпомага и насърчава развитието на работната сила в технологичната индустрия. Документът беше подписан от министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, ректорът на Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП) проф. Миглена Темелкова и генералният мениджър на Huawei Technologies за България Тери Ли.

Новата инициатива предвижда трите страни да задълбочат обмяната на опит и добри практики в сферата чрез организиране на онлайн курсове и обучения по ИКТ, които се провеждат във ВУТП съвместно с Huawei Technologies България.

„За нашия екип е важно да подкрепим търсещите работа чрез структурите на МТСП, като инвестираме в това да им предоставим нови възможности за обучения и развитие“, посочи министър Шалапатова. Тя изтъкна, че подписването на меморандума ще бъде още една възможност за повишаването на нивото на дигитални компетенции у нас, което ще подпомогне процеса на преминаването през дигиталния преход.

"За нашия университет ще бъде чест да допринесем с нашия опит и експертиза. Приемаме този меморандум като социална кауза към обществото", заяви проф. Темелкова.

“Убеден съм, че възможността на хората да придобият цифрови умения ще им даде повече алтернативи на бъдещия пазар на труда. Стратегическото партньорство между правителството, бизнеса и академичните среди има за цел разработването и прилагането на всеобхватни програми, които ще насърчат дигиталната грамотност, ще повишат уменията и ще създадат по-приобщаващо общество“, заяви Тери Ли.

Huawei Technologies предоставя технологични решения за бизнеса, като свързаност, системи за колокация, сървъри и др. Компанията вече има няколко инициативи с цел подобряване и осигуряване на кадри за IT сектора, в който това е хроничен проблем. Меморандумът за сътрудничество е едно от новите усилия на Huawei Technologies в тази сфера, като се очакват и още новини от дружеството.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !