Глобиха Microsoft с 3 млн. долара за продажба на софтуер на санкционирани държави

Павлин Луканов Последна промяна на 11 април 2023 в 12:30 261 0

Microsoft HQ

Снимка Pixabay

Глобиха Microsoft с 3 млн. долара за продажба на софтуер на санкционирани държави

САЩ налага санкции на редица страни, компании, а и физически лица. За да могат обаче те да са достатъчно ефективни е необходимо и да се спазват. Разбира се има и не малко случаи, в които това те се заобикалят, а най-новият такъв е свързан с Microsoft.

Компанията се е съгласила да изплати глоби в размер над 3 млн. долара (5.37 млн. лв.) за продажбата на софтуер към санкционирани организации и физически лица в Куба, Иран, Сирия и Русия в периода от 2012 г. до 2019 г. Според Министерството на финансите на САЩ, болшинството от нарушенията включват ограничени руски организации и хора в Кримския регион на Украйна.

Данните сочат, че Microsoft, Microsoft Ирландия и Microsoft Русия не са успели да проучат кои са купувачите на софтуера и услугите им, като сделките са ставали през трети страни. На практика Microsoft е продавала на компании, с които законово е имала възможност да работи, но те от своя страна са ги продавали на такива, които са обект на санкциите.

Служители на Microsoft Русия може също така нарочно да са саботирали усилията за проучване на компанията в тази насока. Приложена е информация за това как руска компания в сферата на инфраструктурата за петрол и газ е била проверена и отхвърлена от Microsoft, след това е била одобрена след записването ѝ като псевдоним от служители на местното подразделение. Служителите са уволнени, но въпреки това продажбите са осъществени, което и подкопава наложените ограничения.

Microsoft има и други пропуски, които са по отношение на процедурите ѝ по съответствие. Има и случаи, в които е била налична информация, която е подсказвала, че санкционирани страни използват продуктите ѝ, но поради редица причини и това не е било достатъчно, за да се прихванат нарушенията. Сред тях са проблеми при свързване на информацията и това, че не се сканира за всички ограничени клиенти. В списъците не са влизали и компании, които са с мажоритарна собственост от санкционирани компании, както и такива с имена на кирилица и с китайски символи.

И докато глобите изглеждат като голяма сума, те са само малка част от приходите от сделките нарушаващи санкциите, които са около 12 млн. долара (12.49 млн. лв.). Това до голяма степен изглежда се дължи и на фактът, че самите Microsoft са открили нарушенията, разследвали са ги и след това са съобщили за тях. Освен това от компанията са приложени значително промени в политиките и мерките си при продажба на едро.

От Microsoft коментират, че гледат на санкциите и ограниченията за износ много сериозно и затова след като са били установени пропуските, те са разкрити доброволно пред властите. Освен това е оказано цялостно сътрудничество по разследването, а компанията е доволна от крайното решение за глобата.
Промените предприети от Microsoft могат да се окажат доста важни в бъдеще, като ще затруднят допълнително санкционираните страни. Изглежда има нужда от работа в тази насока, което ще е и необходимо за по-високата ефективност на наложените ограничения.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !