Eutelsat и OneWeb формират европейски конкурент на Starlink

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 26 юли 2022 в 17:44 2537 0

Eutelsat Satellites

Снимка Eutelsat

Eutelsat Satellites

Френският сателитен гигант Eutelsat и британския стартъп OneWeb се сливат в стремеж да изградят адекватен конкурент на набиращия популярност Starlink. Космическата компания за микросателити на милиардера Илон Мъск в момента има най-голямото такова портфолио в орбита. Сливането на Eutelsat и OneWeb ще позволи на новата компания да оперира с различни типове сателити, на различна орбита. По думите на дружествата – „това ще е първият оператор, който ще разполага с решения на различните космически позиции“.

От Eutelsat очакват пазарът за спътникова свързаност да достигне 16 млрд. долара до 2030 г. Френската компания вече притежава 23% от OneWeb, като инвестира в стартъпа преди няколко години. Сделката ще бъде платена под формата на акции. Прави се ново дружество, като настоящите инвеститори в двете компании ще получат по 50% от него. Трансакцията ще оцени британската компания на 4.3 млрд. долара.

Битка на две орбити

Традиционните сателитни компании обикновено разполагат със спътници на геостационарна орбита (GEO) и в някои случаи на средна околоземна (MEO). През последните години, различни компании и стартъпи, сред които OneWeb решиха да пуснат микроспътници на ниска околоземна орбита (LEO). Starlink на милиардера Илон Мъск прави точно последното и е първата компания с най-голям брой подобни сателити. Чрез тях се разпространява високоскоростен интернет.

GEO орбитата предоставя по-голям капацитет на сигнала, но поради отдалечеността си има забавяне. LEO орбитата от своя страна позволява ниска латентност, но изисква по-добра наситеност с повече сателити. Затова се използват микроспътници.

Милиардерът Илон Мъск комбинира поддръжката си за Украйна във войната ѝ с Русия, като изпрати стотици безплатни приемници за въоръжените сили на Киев. Предимството им е, че техния сигнал се оказа труден за заглушаване от страна на руските части. Това създаде и доста силен рекламен ефект за Starlink, въпреки, че за обикновения потребител цената може да се окаже скъпа – около 1000 долара за оборудване и по 200 долара на месец за връзка. За бизнеси в отдалечени краища подобно решение обаче може да се окаже ключово.

Нова тенденция

Сливането между Eutelsat и OneWeb е началото на тенденция, в която традиционните оператори търсят начини да добавят LEO решения и микросателити към своето портфолио. Френската компания оперира на GEO и MEO, докато британската – изцяло на LEO. Техните усилия за създаване на подобен комплексен бизнес и технологичен модел не са единствени.

Американският Viasat преговаря за придобиването на британския Inmarsat, който също има планове за изграждането на LEO сателити. Канадската Telesat решава със собствени ресурси да разработи и изведе в ниска орбита своя група от микроспътници – Lightspeed. Плановете вече вървят със закъснение, като финализирането на проекта се очаква през 2025 г.

Сделката между Eutelsat и OneWeb тепърва ще минава през процедурите за одобрение на някои акционери и на регулаторите. Нейното финализиране и преструктурирането на двете компании в една се очаква да приключи в началото на 2023 г.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !