ЕС отново атакува Apple, като забрани да бъде ограничавана скоростта на зареждане на iPhone

Стефан Николов Последна промяна на 15 март 2023 в 11:11 885 0

Apple Cable

Снимка Salman Majeed/Unsplash

ЕС отново атакува Apple като забрани да бъде ограничавана скоростта на зареждане на iPhone

Премахването на порта Lightning за сметка на USB Type-C интерфейса е една от най-забележителните промени в серията iPhone 15. Вече е добре известно, че от 2024 г., според прието наскоро ново европейско законодателство, Apple е длъжна на територията на Европейския съюз да оборудва своите мобилни устройства с USB Type-C порт за тяхното жично зареждане. Според изтеклата неофициална информация корпорацията от Купертино ще махне Lightning конектора в следващото поколение iPhone, но ще приложи хитър трик, типичен за Apple – ще ограничи възможността за използването на обикновени кабели и ще накара потребителите да купуват предимно нейните фирмени кабели, отговарящи на MFI (Made for iPhone) сертификацията. По този начин новият европейски закон за USB Type-C порта дори ще стане причина компанията да реализира още по-големи печалби, понеже с обикновен кабел iPhone ще се зарежда много по-бавно. Но сега изданието Gizchina съобщи, че Apple няма да може да приложи този трик.

Apple започна да работи по премахването на Lightning порта веднага след като Еврокомисията прие и обнародва закона за задължителното използване на територията на Европейския съюз само мобилни устройства, зареждането на които се осъществява чрез еднакъв стандартен USB Type-C порт. Целта на този закон е да се постигне всеобща за ЕС съвместимост на зарядните за смартфоните и различните модели смартфони и таблети, като това ще доведе и до осезателно намаляване на електронните отпадъци. Само че ако Apple наистина ограничи скоростта на зареждане на iPhone при използване на неоригинални кабели, на практика ще лиши този закон от смисъл, понеже на потребителите ще се наложи да купуват още повече кабели, а може би и евентуалните фирмени зарядни на Apple.

Gizchina допълва, че сега се разглеждат текстовете на нов европейски проектозакон, който забранява ограниченията на скоростта на зареждане на мобилните устройства, като целта е същата – всеобща универсалност и съвместимост, както и намаляване на електронните отпадъци. Новият законопроект предвижда не само задължителното жично зареждане чрез USB Type-C порта, но и поддръжката на стандарта за бързо зареждане USB Power Delivery, което означава и че напрежението на зарядните трябва да е не по-малко от 5 V, а силата на тока не по-малко от 3 А. По този начин корпорацията няма да може да ограничава скоростта на зареждане, базирайки се на MFI (Made for iPhone) сертификацията.

Технологичните медии обърнаха внимание на още една особеност. Apple все пак има вратичка, с която да накара потребителите да купуват нейните фирмени MFi кабели. В текстовете на новия проектозакон нищо не се казва за ограничаване функциите за прехвърлянето на данни чрез универсалния USB Type-C порт. Съвсем не е невъзможно Apple да разреши копирането на файлове или синхронизацията с персонален компютър да се осъществява само чрез сертифицираните фирмени кабели. По този начин потребителите също могат да бъдат накарани да купуват кабелите на Apple, от което корпорацията безспорно ще спечели, а електронните отпадъци ще продължат да се увеличават.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !