ЕС и САЩ се споразумяха за трансфера на данни

Offnews Последна промяна на 29 март 2022 в 10:29 475 0

data

Европейският съюз (ЕС) и САЩ постигнаха временно споразумение за актуализиране на рамката на Щита за личните данни. То се отнaся до трансатлантическите потоци от данни, които бяха изложени на риск от прекъсвания.

Припомняме, че предишно споразумение през 2020 г. беше отхвърлено от Върховния съд на ЕС поради опасения, че европейците няма да бъдат напълно защитени от масово наблюдение от страна на САЩ.

"Постигнахме принципно споразумение за нова рамка на трансатлантическите потоци от данни. Това ще даде възможност за предсказуеми и надеждни потоци от данни между ЕС и САЩ, като гарантират неприкосновеността на личния живот и гражданските свободи“ - обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на съвместна пресконференция с президента на САЩ Джо Байдън.

Поверителността и сигурността са ключови елементи от моя цифров дневен ред. И днес се споразумяхме за безпрецедентна защита за поверителността и сигурността на данните за нашите граждани. Това ново споразумение ще подобри рамката на Щита за личните данни, ще насърчи растежа и иновациите в Европа и Съединените щати и ще помогне на компаниите, малки и големи, да се конкурират в цифровата икономика" - посочи от своя страна Американският президент.

Временното споразумение за поверителността на данните идва ден след като ЕС постигна споразумение за приемане на Закона за цифровите пазари (DMA), целящ да ограничи влиянието на най-големите технологични компании и да даде на по-малките играчи повече шанс да се конкурират.

DMA ще влезе в сила през октомври. Законът може да принуди технологични гиганти като Meta и Apple да направят чат услугите си съвместими с други платформи.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !