Disney придобива напълно стрийминг платформата Hulu

Стоян Ненов Последна промяна на 02 ноември 2023 в 14:59 832 0

Hulu

Снимка Tech Daily/Unsplash

Disney вече притежава останалата част от Hulu, като останалия до момента дял беше собственост на NBC Universal, част от Comcast

The Walt Disney Company обяви, че придобива последните 33% от стрийминг платформата Hulu. Disney вече притежава останалата част от Hulu, като останалия до момента дял беше собственост на NBC Universal, част от Comcast.

Comcast и Walt Disney Company са имали специално споразумение за отложено придобиване. По негова сила Comcast е можела да каже на Disney дали да купи нейния дял или не до 1-ви ноември. Именно на тази дата Comcast уведомява Walt Disney Company, че е съгласна на сделката.

Тя включва издаване на оценка по пазарни цени на Hulu. Disney изчислява, че стойността ще е около 8.61 млрд. долара. Така общата оценка на Hulu ще е 27.5 млрд. долара гарантирана минимална цена, която е част от първоначалната сделка, която двата конгломерата са сключили през 2019 г.

За определяне на точната сума ще се използва пазарната оценка на Hulu към 30-ти септември т.г. Ако стойността е над гарантираната минимална оценка, тогава Disney ще доплати разликата спрямо своя процент налична собственост към тази дата. Ако е по-малка, ще плати само гарантираната стойност. Disney казва, че за момента не може да каже срок, в който анализът ще бъде готов, но очаква всичко да приключи в рамките на календарната 2024 г.

„Това е хипотетична оценка, която бяхме избрали преди пет години. Компанията е много по-ценна днес, отколкото беше тогава“, казва изпълнителният директор на Comcast Браян Робъртс в разговор с инвеститори през септември т.г.

С това консолидацията на пазара на стрийминг услуги продължава. Засега не е ясно дали Disney ще прехвърли целия каталог на Hulu и ще слее платформата в своята стрийминг услуга или ще я остави самостоятелна. Очаква се Disney да говори по темата по-натам, като най-ранната възможност е следващата седмица по време на планиран разговор с инвеститори и медии. Според американския канал WGRZ2, Disney всъщност управлява Hulu практически еднолично още от първоначалната сделка през 2019 г., а Comcast са предали своите правомощия и са се превърнали в „мълчалив“ партньор.

През октомври т.г. Hulu повиши цените на слугите си с няколко долара, като наскоро същото направиха и останалите платформи на Disney. Отново Disney намекна, че обмисля и по-строги мерки срещу споделянето на пароли и използването на профили от повече хора.

Това са стъпки, които предприемат и конкурентите на компанията. През тази и миналата година почти всички стрийминг платформи вдигнаха цените на абонаментите си, някои даже по повече от веднъж. Паралелно с това те затегнаха контрола срещу споделяне на профили, а в случая на YouTube – и срещу използването на приложения, които блокират рекламите. Тези действия породиха множество критики сред потребителите, но поне засега компаниите не показват индикации да променят посоката на действията си.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !