Dell поиска служителите да се върнат в офисите, половината отказаха

Стоян Ненов Последна промяна на 23 юни 2024 в 18:29 1890 0

Dell

Снимка Vijay Saiwal/Pexels

Dell поиска служителите да се върнат в офисите, половината отказаха

По-рано тази година Dell поиска от служителите си да се върнат в офисите и ги „заплаши“, че ако откажат, ще има ограничения за тях. Няколко месеца по-късно, почти 50% от служителите вече са отказали въпреки това, съобщава Ars technica.

Dell искаше служителите да ходят в офиса минимум по 39 дни в рамките на всяко тримесечие. Това е около три дни седмично. Ако изберат да са изцяло „отдалечени“, тогава служителите няма да имат право да бъдат повишавани или наемани на други длъжности вътре в компанията.

Въпреки това вече почти половината са заявили, че ще останат като дистанционни служители и приемат да не бъдат повишавани. Така те практически обезсмислят опита на Dell да промени дългогодишната фирмена политика, която подкрепяше работата от разстояние.

Dell беше сред „първенците“ в тази ниша, като предлагаше дистанционна работа още преди пандемията. Основателят Майкъл Дел неведнъж изтъкваше това като едно от основните предимства на компанията. Тази година компанията изненадващо промени позицията си и заяви, че срещите очи-в-очи са важни за развитието на отношенията и иновациите. Тя смята, че новата политика за присъствие в офис е достатъчно гъвкава, за да позволява на служителите да балансират между работа и личен живот.

Според източници на Business Insider обаче, служителите не са особено съгласни. Те дават различни причини защо са отказали да ходят в офис. Най-често казват, че така имат повече време и пестят средства. Други казват, че местните офиси на компанията са затворили покрай пандемията и са много далеч. Трети споделят, че не се интересуват от повишение.

Служителите, които са се върнали в офисите, също не са много доволни. Част от тях споделят, че е безсмислено, тъй като повечето работа е разпределена между екипи и офиси из целия свят. Следователно отново голяма част от времето отново се прекарва във видеоразговори и седене в полупразни офиси с други хора, които също са в редовни видеоразговори. Business Insider твърди още, че много от служителите, до които изданието се е допитало, признават, че са започнали да си търсят работа в други компании, които не карат хората си да стоят насила в офис.

Много ИТ гиганти имат същия проблем. Те позволиха на служителите си да работят дистанционно по време на пандемията и след това оставиха тази политика и след края на ограничителните мерки. Много служители харесаха този режим на работа и съответно са недоволни, когато работодателите им искат да върнат присъствието в офисите. Apple също има по-изявени трудности с връщането на служителите в офиси дори и на хибридно разпределение.

Проучванията показват разнопосочни резултати. Анализ на института на Станфорд за икономически политики например отчита 10% намаляване на продуктивността на отдалечените служители, което обаче се компенсира с по-малките разходи. Проучването не отчита по-доброто психическо състояние и по-високото ниво на удовлетвореност, което мнозина дистанционни служители споделят, че имат. Изглежда, че най-доброто решение за бизнеса е да даде избор на служителите да работят според предпочитанията си и длъжността. Има и не малко хора, които харесват работата в офис, а за някои позиции тя е и задължителна.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !