Четвърти пореден ден не може да бъде угасен пожара в строящото се в Австралия акумулаторно хранилище

Offnews Последна промяна на 02 август 2021 в 15:18 4458 0

Tesla big battery fire in Victoria under control after burning more than three days

Миналия петък по неизвестни засега причини в строящото се Австралия хранилище за електрическа енергия на базата на блокове Tesla Megapack, единият от тези блокове се запали. През уикенда ситуацията се усложни, понеже пожарът се прехвърли към най-близкия 13 тонен модул с батерии. По този начин пожарът продължава четвърти пореден ден, като борбата с него е затруднена, понеже не може да се използва вода за гасенето.

The Guardian съобщи, че дори и липсата на напрежение в електрическата схема на акумулаторните блокове не позволява използването на вода за гасенето на огъня. Класическият метод за гасене на пожарите не е подходящ, понеже водата само увеличава времето на горене на акумулаторните батерии. След консултация с компанията Tesla, която доставя акумулаторните блокове за този обект, пожарникарите приложиха нова тактика. Те се стараят максимално да охладят обектите около центъра на пожара, след което ще изчакат всичко запалено в неговия епицентър да догори.

Новото акумулаторно хранилище се изгражда в австралийския щат Виктория и трябва да стане най-голямото в света. Неговият общ капацитет е 450 мегаватчаса и то може да подава електрическа енергия с мощност 300 мегавата. Обектът трябва да започне работа през месец декември тази година, като засега не може да се прецени дали сроковете ще бъдат спазени след този пожар. Изпълнител на строителството на обекта е френската компания Neoen, която в съседния щат Южна Австралия вече изгради подобен обект с обща мощност 150 мегавата, като всичко приключи само за 100 дни.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !