България остава най-голямата инженерна локация на Melexis

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 08 юни 2023 в 13:38 338 0

Melexis Bulgaria

Снимка Melexis Bulgaria

България остава най-голямата инженерна локация на Melexis

България се превръща във все по-ключова страна за развитието на разработчика на чипове Melexis. Компанията разполага с две сгради в София, фокусирани почти изцяло върху инженерна и развойна дейност. Около 40% от глобалния персонал на белгийското дружество е ситуиран именно в нашата страна – от 1900, 800 работят у нас. Това превръща българското звено в най-голямото на Melexis на глобално ниво от общо 15 офиса, разпръснати на три континента.

От компанията обявиха, че от доставени 1.9 млрд. чипа през 2022 г., 1.1 млрд. идват от България. През изминалата година са разработени и 16 нови продукти, една четвърт от които – или четири са дело на екипа на София. Melexis продължава да има планове за разрастването на българския си инженерен и развоен капацитет. През миналата година беше завършена новата сграда, разположена до вече съществуващата такава в Горубляне. Тя не е изцяло изпълнена в момента, което предлага възможност за бъдещо разширяване, както с машини и инженери, така и с R&D екипи.

В София се разработват доста чипове, някои от които може вече да ползваме без да знаем. Например, в последния модел умен часовник на Samsung Galaxy Watch5 сензорът за измерване на телесната температура е разработен в България. Друг сензор, който определя натиска и посоката на движение в някои гейм джойстици, също е дело на софийския екип. От Melexis дадоха още доста подобни примери, като сензори в прозорците, чип управляващ автоматичното отваряне на багажника на автомобилите и др.

Въпреки, че острият дефицит на полупроводници в глобален мащаб изглежда сравнително преодолян от компанията остават оптимисти за сектора. Melexis отчита ръст от 30% на продажбите през 2022 г. на годишна база. Производителят обслужва основно автомобилната индустрия, която продължава да изпитва затруднения по веригата. Това може да се види с все още дългите срокове за доставка на нови коли, които продължават да са в рамките на между половин и една година.

„Въпреки продължаващите сътресения по веригата за доставки, Melexis отчита 30% ръст в продажбите си спрямо 2021 г.“, коментира Марк Бирон, изпълнителен директор на Melexis на среща на медиите в началото на юни. „Това се дължи на електрификацията на автомобилите, както и на значителното увеличение на приложенията в купето, шасито и тези за безопасност при автомобилите.“

От компанията допълниха, че тенденцията за преминаване към електромобили, цялостна дигитализация и частична автономност добавя средно по над 18 допълнителни чипа във всяка нова кола. Само част от тях са с най-висока производителност, останалите са сензори, контролери и др. Melexis също така публикуваха прогноза, че до 2027 г. производството на електромобили ще нарасне с 28%, докато тези на традиционните коли с двигатели с вътрешно горене, ще спаднат с 11%. С което тенденцията за увеличаването на търсенето на чипове в автоиндустрията ще продължи.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !