ARM се опитва да качи цените преди дългоочаквания борсов дебют

Стефан Николов Последна промяна на 27 март 2023 в 16:02 456 0

ARM Chip

Снимка ARM

ARM се опитва да качи цените преди дългоочаквания борсов дебют

ARM се опитва да повиши цените на своите лицензи за създаването и изготвянето на чипове. Усилията са на собственикът ѝ SoftBank, която се опитва стреми осезателно да повиши своите приходи преди дългоочакваното първично-публично предлагане на борсата (т.нар. IPO) на своето ключово процесорно звено.

Базираната във Великобритания и известна в целия свят група ARM, която стои зад най-ключовите архитектури за високопроизводителни чипове, използвани в повече от 95% от всички смартфони, неотдавна е информирала няколко от своите най-големи клиенти за радикална промяна на своя бизнес модел. Това обяви Financial Times, като цитира няколко ръководители и бивши служители от полупроводниковата индустрия.

Според тази информация ARM възнамерява да спре да начислява лицензионни такси на производителите на чипове за използването на своите процесорни архитектури въз основа на стойността на чипа и вместо на тях, да начислява такси на производителите на устройства въз основа на себестойността на всяко устройство. Това би трябвало да означава, че компанията ще започне да печели няколко пъти повече за всеки продаден CPU дизайн, тъй като един смартфон дори и от средно ниво е много по-скъп от един чип.

Промените представляват едно от най-големите сътресения в бизнес стратегията на ARM от десетилетия насам, в момент, когато главният изпълнителен директор на SoftBank Масайоши Сон се опитва да повиши печалбите на ARM и да привлече инвеститори към предстоящото ѝ завръщане на публичните пазари.

"ARM отива при клиентите и казва: "Бихме искали да ни плащате повече пари за едно и също нещо", казва бивш високопоставен служител, напуснал компанията миналата година. "Това, което SoftBank прави в момента, е да тества пазарната цена на монопола, който ARM има в тази област."

SoftBank, която придоби ARM за 24.3 млрд. паунда през 2016 г., планира да запази мажоритарния си дял след IPO-то. Тя се възнамерява да започне да прокарва промените в ценообразуването на ARM архитектурите още през следващата година, но досега е била възпрепятствана от тоталното нежелание на клиентите да приемат новия финансов механизъм. Решението за листване на борсата дойде, след като регулаторите от САЩ, Великобритания, Европа и дори Китай се възпротивиха на сделката с Nvidia. В края на 2020 г. технологичният гигант предложи 40 млрд. долара за придобиването на ARM, но така и не получи одобрение за финализирането на сливането.

Според няколко високопоставени мениджъри, запознати с преговорите, MediaTek, Unisoc и Qualcomm, както и редица китайски производители на смартфони, включително Xiaomi и Oppo, са сред компаниите, които вече са информирани за предстоящата промяна в ценовата политика.

Компанията ARM с централен офис в Кеймбридж, лицензира своите проекти за процесорни архитектури на различните производители на чипове, които ги използват при производството на съвременните SoC, поставяни в смартфоните, компютрите, автомобилите и т.н. За използването на ARM архитектурите производителите на чипове плащат съответните лицензионни такси, а след това заплащат предварително договорена сума за всеки произведен чип по лиценз на ARM. Но дори и тук ARM е станала по-агресивна и е започнала да увеличава тези лицензионни такси.

Но сега се променя целия бизнес модел – ако той влезе в сила, таксите ще трябва да плащат не производителите на чипове, а производителите на компютърните устройства, в които се използват ARM чиповете. Интересно е, че лицензните такси ще се определят в зависимост от средната продажна цена (ASP) на мобилните устройства, а не от тази на чиповете. Логично, промените ще засегнат преди всичко най-известните проекти на ARM, като например Cortex-A архитектурата на процесорните ядра, които са от съществено значение за на практика всички съвременни смартфони.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !