Apple няма да плаща на OpenAI за ChatGPT...засега

Стоян Ненов Последна промяна на 13 юни 2024 в 16:33 497 0

ChatGPT

Снимка Apple

Apple няма да плаща на OpenAI за ChatGPT...засега

В началото на тази седмица Apple най-сетне представи своя пакет с услуги с изкуствен интелект. Компанията го нарича Apple Intelligence, като той съчетава умни алгоритми и разработки, които са нейно собствено дело, но и на (засега) един ключов външен партньор: OpenAI.

Компанията осигурява на Apple достъп до ChatGPT и най-новия ѝ алгоритъм GPT-4o. Той ще помага на различните функции на Apple Intelligence да разбира потребителите по-добре, да води по-естествен разговор с тях и да генерира различно съдържание и отговори на въпроси. ChatGPT ще има важна роля и в гласовия асистент Siri, като двете технологии заедно обединяват възможностите си.

Потенциалът на партньорството определено изглежда много голям. Особено за OpenAI, чийто основни продукти ще бъдат внедрени в най-важните устройства и услуги на Apple. Това означава достъп до огромна нова аудитория за OpenAI, както и сериозни финансови приходи. Или пък не. Според информация на Bloomberg Apple всъщност е убедила OpenAI да не плаща за използването на ChatGPT или GPT-4o.

Агенцията твърди, че Apple е използвала именно аргумента, че предоставя на OpenAI нещо изключително ценно - огромната си потребителска база. Стотици милиони хора скоро ще имат услугите на OpenAI внедрени практически на системно ниво в три от най-важните устройства на Apple - Mac компютрите и iPad таблетите с процесор М1 или по-нов и всички притежатели на iPhone 15 Pro или по-нов.

Източниците на Bloomberg не изключват и вариант, в който партньорството предвижда платени AI услуги, но по-късно. Една от възможностите е улеснен процес за потребителите на Apple да се абонират за платените услуги на ChatGPT. Така те ще могат да се внедрят и в устройствата им, което ще ги улесни и ще увеличи "мотивацията" им да ги използват, тъй като ще е много по-лесно и практично. Подобна услуга ще е от полза и за Apple - компанията ще може да взима комисионна за всеки платен абонамент за ChatGPT, който е сключен чрез нейните устройства.

Според агенцията, Apple действително има план, който в последствие ще разгърне и вероятно ще предложи и на други разработчици на чатботове. ИТ гигантът смята да им предложи да си поделя приходите с всеки от тях, като ще им помогне да монетизират своите услуги през устройствата си. Apple прогнозира, че постепенно все повече потребители ще започнат да използват чатботове, вместо интернет търсачки, за да търсят информация и да получават отговори на въпросите си.

Засега Apple не е коментирала темата официално. Според слуховете, компанията вече води разговори и с Google, за да интегрира изкуствения интелект Gemini по същия начин, като ChatGPT. И ако преговорите са успешни, Gemini може да стане част от устройствата на Apple още до края на годината. Водят се разговори и с Anthropic за внедряване на чатбота Claude.

Няма индикации дали Apple иска да предложи и Copilot на Microsoft. Подобна стъпка изглежда логична на пръв поглед, но и самият Copilot също използва алгоритми на OpenAI. Microsoft е основен инвеститор в OpenAI, така че софтуерният гигант ще е на печалба дори и да не участва пряко в услугите на Apple.

Също така не е ясно дали потребителите ще могат да избират кой чатбот да е интегриран по подразбиране с Apple Intelligence според предпоитанията им, или всички алгоритми ще са активни постоянно и системата ще преценява кой от тях да използва. Първото изглежда по-вероятно, като ще е подобно на избора на интернет търсачка по подразбиране.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !