Apple харчи милиони долари на ден за обучението на изкуствения интелект

Стефан Николов Последна промяна на 08 септември 2023 в 14:53 298 0

Apple Store

Снимка Apple

Apple харчи милиони долари на ден за обучението на изкуствения интелект

Apple инвестира милиони долари в обучението на своя езиков модел Ajax, так че да стане по-мощен от ChatGPT. Според публикуваната от The Verge информация технологичният гигант ежедневно инвестира огромни суми в сферата на изкуствения интелект (AI). Съобщава се, че компанията работи едновременно по множество модели на изкуствен интелект в рамките на няколко екипа.

Подразделението на Apple, което работи върху създаването на мощен разговорен AI, се нарича Foundational Models (Основни модели), според информацията на The Verge. То има "около 16" члена, включително няколко бивши инженери на Google. Ръководи се от Джон Джанандреа, ръководител на отдела за AI на Apple, който беше нает през 2018 г., за да помогне за подобряването на Siri. (Според съобщенията Джанандреа е "изразил скептицизъм пред колегите си относно потенциалната полезност на чатботовете, задвижвани от езикови  AI модели").

Други екипи в Apple също работят върху изкуствения интелект. Звеното за визуален интелект (Visual Intelligence) разработва модел за генериране на изображения, а друга група изследва "мултимодален ИИ, който може да разпознава и създава изображения и видеа, както и текст".
Тези модели могат да служат за най-различни цели. Работи се по чатбот, който ще "взаимодейства с клиентите, които използват AppleCare"; друг ще улесни автоматизирането на многоетапни задачи със Siri.

Участващите в тези разработки казват пред медиите, че най-усъвършенстваният LLM на Apple, известен в компанията като Ajax GPT, е обучен по "над 200 милиарда параметъра" и е по-мощен от GPT-3.5 на OpenAI, който е в основата на първоначалната версия на ChatGPT, представена миналата година. Според предишни публикации на Bloomberg този модел първоначално е бил създаден за вътрешна употреба и остава сравнително затворен в рамките на компанията.
Apple още в началото на месец август тази година разкри, че работи върху инструменти с генеративен изкуствен интелект „от години“, както заяви изпълнителният директор на компанията Тим Кук. Изненадващото по това време съобщение предполагаше, че Apple може да представи достоен съперник на ChatGPT под наименованието „Apple GPT“ по-рано, отколкото някой е очаквал. Истината се оказа малко по-различна.

Тогава съобщението бе направено в интервю за Ройтерс веднага след представянето на финансовия отчета на Apple за третото тримесечие на тази година. Кук обясни, че по-високите разходи за научноизследователска и развойна дейност в компанията се дължат предимно на увеличената работа върху генеративния изкуствен интелект. Очевидно е, че корпорацията от Купертино активно ще работи в тази област и със сигурност ще представи интересни и мощни AI решения.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !