Apple е най-зависимата от Китай американска технологична компания

Стефан Николов Последна промяна на 24 януари 2023 в 10:25 977 0

Apple China Factory

Снимка Apple

Apple е най-зависимата от Китай американска технологична компания

През изтеклите няколко месеца се появиха редица съобщения, че Apple полага големи усилия, за да диверсифицира своите производствени мощности. Но към днешен ден около 85% от всички iPhone се сглобяват в Китай. Производството в тази страна става все по-трудно, особено като се вземат предвид неотдавнашните проблеми в най-голямата фабрика на Foxconn.

Въпрос на… пари

Интересно е, че в края на миналата седмица изданието GizChina съобщи, че Apple категорично е най-зависимата от Китай технологична компания. Apple е чисто американска компания, но не може да осъществява тази дейност в САЩ, поради високите разходи за труд – работните заплати в САЩ са много високи и ако iPhone се сглобяваха в Щатите щяха да бъдат осезателно по-скъпи, а тези смартфони и така не са никак евтини.

Според GizChina, степента на зависимост на Apple от Китай е толкова силна, че корпорацията от Купертино може никога да не успее да напълно да напусне тази страна. Според различните анализи, Apple ще остане в Китай още минимум 20 години.

Според публично достъпните данни, Apple има около 14 000 служители и специалисти в Китай. Освен това, по-голямата част от нейните милион и половина служителите в нейната глобална верига за продажби и доставки, също работят на територията на Китай. Партньорите на Apple, какъвто е и Foxconn, положиха големи усилия за прехвърляне производството на iPhone и другата компютърна техника на Apple в Виетнам и Индия. Но според редица анализатори Виетнам все още е много далеч от това да бъде какъвто и да било конкурент на Китай.

Apple няма да може да напусне Китай

Бивш изпълнителен директор на Microsoft заяви, че Apple няма да може да създаде другаде много добрите условия за работа, каквито има в китайските фабрики. Това ще бъде изключително трудно понеже корпорацията ще трябва да създава нов инфраструктура и което е по-важното, трябва да намери или да обучи необходимите за производството на нейната продукция кадри. И още, най-много айфони се продават именно в Китай. Ето защо се счита, че iPhone e почти 100% китайски. Ако се премести във Виетнам, Apple ще трябва да доставя компоненти и части от Китай, което не е рентабилно и поне засега не е благоприятно за американската компания.

Да си припомним какво стана след като Microsoft премести своя производствен център във Виетнам веднага след като купи Nokia през 2013 г. А и когато главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук посети Luxshare Precision през 2017 г., той директно запита работниците и служителите дали искат да се преместят във Виетнам, но получи категорично отрицателни отговори.

"Apple не може да осъществи подобна диверсификация. Китай ще продължи да доминира в сферата на производството и продажбите още поне 20 години" – заяви един от бившите специалисти на Apple, който в близкото минало разработваше и създаваше най-различни методи за оптимизиране на производството с цел намаляване разходите за работни заплати.

Нито една друга технологична компания не зависи толкова много от Китай като Apple. Meta и Alphabet са зависими предимно от цифровата реклама, а Amazon почти не присъства на китайския пазар. Дори южнокорейският гигант Samsung, който е единственият продал повече смартфони от Apple, много по-малко зависи от Китай. Samsung още през 2019 г. затвори своите китайски заводи, онеже не успя да издържи на конкуренцията на местните Huawei, Xiaomi и Oppo.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !