Американската прокуратура официално обвини основателя на Nikola Motor в измама

Offnews Последна промяна на 02 август 2021 в 13:11 4828 0

Nikola founder Trevor Milton indicted on three counts of fraud

Основателят и бивш генерален директор на Nikola Motor Тревър Милтън лъже във всички аспекти на бизнеса на неговата компания за производство на електромобили, заявиха федералните прокурори на САЩ. Американските регулаторни органи предявиха сериозни обвинения срещу предприемача по три основни пункта. Според прокуратурата на САЩ, няколко години подред Милтън е заблуждавал потенциалните клиенти, партньорите и инвеститорите на неговата компания. Оказа се, че всички технологии на Nikola са били "кухи" и са съществували само на хартия, а показваните рекламни клипове са фалшифицирани и на тях електрически автомобили няма, а само макети. Сега се очаква на Милтън да бъде наложена рекордната глоба от 1 милиард щ. долара.

"За да стимулира интереса на инвеститорите към акциите на Nikola, Милтън е лъгал на практика във всички аспекти на своя бизнес" - заяви Одри Строс, федерален прокурор на южния окръг на Ню Йорк.

В обвинението се казва, че Милтън е създал и участвал в мошеническа схема със съзнателна цел - измама на инвеститорите от всякакъв род. Съоснователят на Nikola бе обвинен в машинации с ценни книжа и използване на електронни парични средства с цел измама. Допълнително бе съобщено, че с помощта на социалните мрежи и със своите публични изяви Милтън съзнателно е заблуждавал потребителския и инвестиционния пазари. Компанията непрекъснато е твърдяла, че се готви за серийното производство на товарни електромобили, въпреки че не е имала дори и един прототип. Обещаните революционни технологии за водородни горивни клетки не съществуват.

Да добавим, че Тревър Милтън от една година не е генерален директор на Nikola Motor, а компанията по всякакъв начин се опитва да се дистанцира от него.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !