AMD обмисля да прави специални чипове само за Китай

Стоян Ненов Последна промяна на 06 август 2023 в 12:04 275 0

AMD A100

Снимка AMD

AMD обмисля да прави специални чипове само за Китай

Геополитическото разделение по света води до очаквани промени и във всички индустрии. Това започва да личи все повече и в ИТ света, където много от големите държави се надпреварват за господстващата позиция.

Различията между САЩ и Китай вече имаха своето отражение върху света на технологиите. Двете страни си наложиха взаимни ограничения за внос и износ на определени разработки и технологии. Първите последствия бяха ограничаването на множество услуги от американски компании за техни китайски клиенти като Huawei например.

След това наскоро Китай ограничи износа на някои ключови за производството на чипове материали. САЩ пък не отстъпват от забраните за американски компании да изнасят определени свои технологии за Китай. В опит да преодолее тези ограничения, AMD обмисля да разработи и предложи чипове само за китайския пазар, съобщава CNBC.

Изпълнителният директор на AMD Лиса Су бързо заяви пред инвеститори, че Китай е важен пазар за компанията, но и че тя ще продължи да спазва всички ограничения на САЩ. Става дума за чип, който да се използва за обработка на данни от и за изкуствен интелект (AI).

„Макар да мислим за този пазар, нашият план е, разбира се, да бъдем напълно съвместими с експортния контрол на САЩ. Ние вярваме, че има възможност да разработим продукти за нашите клиенти в Китай, които търсят AI решения и ние ще продължим да работим в тази посока“, каза Су.

Чипът не е централен процесор, а е познат като „ускорител“. Той има допълваща роля, като поема конкретни изчисления и намалява натоварването върху основния процесор. В случая AI „ускорителите“ се занимават с данните от/за умни алгоритми, като позволяват повече изчисления да се извършват локално на устройството. Предимството е, че така то може да предложи и повече умни функции, без да разчита на постоянна връзка с интернет и център за данни. Ползата е по-бърза обработка на данните и по-сигурна, тъй като те остават в рамките на устройството.

Има и друга версия на такива чипове. Те са дейта центрове, а не за мобилни устройства. Ролята им е практически същата, но в доста по-голям мащаб. Съответно и цените на такива чипове са в хиляди и дори десетки хиляди долари.

Чиповете за обработка на AI са особено популярна и „гореща“ ниша в момента. Всички водещи производители на компоненти се конкурират активно да предложат такива процесори. По-рано тази година американското правителство ограничи Nvidia да предлага своите специализирани модели A100 и H100 в Китай. Затова компанията създаде преработена версия, която се съобразява с изискванията на САЩ и отново я предлага в Китай.

Същото направи и Intel със своите чипове Gaudi 2. AMD подготвя своя чип MI300, който ще е директен конкурент с моделите на Nvidia, които пък са смятани за едни от най-добрите на пазара. AMD иска също да завземе по-голям дял от пазара, особено на AI „ускорители“ за дейта центрове. Компанията има за цел да запише ръст от 50% в този сегмент през втората половина на тази година и предлагането на специален модел за китайския пазар, който логично е голям и много атрактивен, е очаквано решение.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !