Amazon ще съкрати още 9000 души в допълнение към по-ранните съкращения

Стефан Николов Последна промяна на 22 март 2023 в 13:04 493 0

Amazon Delivery

Снимка Super Straho/Unsplash

Amazon ще съкрати още 9000 души в допълнение към по-ранните съкращения

Amazon ще съкрати още 9000 служители през следващите няколко седмици, съобщи главният изпълнителен директор Анди Джаси в меморандум до персонала в самото начало на тази седмица. Съкращенията са допълнителни към предварително обявените съкращения, които започнаха през ноември и продължиха през януари. Този кръг включваше повече от 18 хил. души и засегна предимно служители в групите за търговия на дребно, набиране на персонал и от човешки ресурси.

CNBC съобщи, че Amazon е взела решение да съкрати още служители, тъй като се стреми да оптимизира разходите си. Компанията е взела под внимание състоянието на икономиката, както и "несигурността, която се очаква в близкото бъдеще", заяви Джаси. Компанията току-що приключи втория етап от годишния си процес на бюджетиране, наричан вътрешно "OP2" и резултатите явно показват, че се налага да се правят допълнителни съкращения.

"Основният принцип на годишното ни планиране тази година бе да бъдем по-икономични, като същевременно да го правим по начин, който да ни позволи все още активно да инвестираме в ключовите дългосрочни клиентски впечатления, които според нас могат значително да подобрят живота на потребителите, а и на Amazon като цяло", изтъкна Джаси.

Последният кръг ще засегне предимно бизнеса на Amazon в областта на облачните изчисления, човешките ресурси, рекламата и излъчването на живо в Twitch, посочва Джаси в меморандума. Главният изпълнителен директор на Twitch Дан Кланси от своя страна заяви, че приблизително 400 души ще бъдат освободени в рамките на последния кръг от съкращения в Amazon. Кланси обърна внимание на икономическия спад и заяви, че ръстът на потребителите и приходите на Twitch „не е в крак с нашите очаквания".

Amazon извършва най-големите съкращения в историята на компанията, след като по време на COVID пандемията започна масово да назначава служители от най-различен тип. До края на 2021 г. глобалната работна сила на компанията набъбна до над 1.6 млн. души, в сравнение със 798 хил. души през четвъртото тримесечие на 2019 г.

Въпреки че компанията ще се стреми да работи по-икономично през тази година, Джаси заяви, че остава оптимист по отношение на "най-големите бизнеси" на компанията - търговията на дребно и Amazon Web Services, както и на някои други нови подразделения, които продължават да изискват инвестиции.
В резултат от всичко това в понеделник курсът на акциите на Amazon падна с 1%.

Новата вълна от съкращения в Amazon е продължение на тенденцията за значителните намалявания на персонала, която засегна редица IT гиганти. През изтеклите няколко месеца редица големи технологични компании направиха масови съкращения, включително Alphabet, Microsoft, Meta, IBM, Cisco и други.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !