Amazon планира значителна инвестиция в облачна инфраструктура в Италия

Павлин Луканов Последна промяна на 29 май 2024 в 18:20 421 0

Amazon

Снимка Amazon

Amazon планира значителна инвестиция в облачна инфраструктура в Италия

Големите технологични компании предлагащи облачни услуги се нуждаят от огромни центрове за данни, за да могат да имат адекватни и надеждни продукти. Традиционно изграждането на масивен център за данни изисква големи инвестиции, но компаниите са склонни да ги направят. С наличието на разнообразни регулации, конкретно в Европа, има изисквания за локално съхранение на данните на континента. Така някои компании са принудени да инвестират в изграждането на локални съоръжения.

Сега, благодарение на данни на Reuters, научаваме, че подразделението AWS на Amazon е в преговори с Италия за инвестицията на милиарди евро в разширението на бизнеса си с центрове за данни в страната. Това е част от усилията на компанията да подсили облачния си бизнес в Европа.

Преговорите между компанията и страната продължават, включително за размера и местоположението. Amazon изглежда планира да разшири актуалното си съоръжение в Милано или да изгради изцяло ново. AWS пусна първия си облачен регион в Италия през 2020 г., като част от плана си за инвестиране на 2 млрд. евро (малко под 4 млрд. лв.) до 2029 г. Сред клиентите на услугите на AWS в Италия са Ferrari и Assicurazioni Generali.

Наскоро AWS разкри, че ще инвестира 15.7 млрд. евро в центрове за данни в испанския регион Арагон. Според един от източниците на Reuters, инвестицията на AWS в Италия ще бъде в рамките на милиарди, но няма да е чак толкова голяма колкото в Испания. В Германия AWS планира да инвестира 7.8 млрд. евро до 2040 г.

AWS изгражда също така инфраструктура за предоставяне на облачни услуги за телеком потребители, които изискват огромни ресурси. По-рано през месеца беше спечелен и първият такъв клиент, а именно Telefonica Deutschland, които обявиха плановете си да прехвърлят 1 млн. потребители към облака на AWS.

Миналата година AWS обяви плановете си да съхранява данни на сървъри разположени в Европейския съюз с цел защита на личните данни на клиентите си и във връзка с регулаторните изисквания на общността. Според анализатори много големи корпоративни клиенти отново са започнали да залагат на облачни услуги след пауза през изминалата година. Това е свързано с навлизането на изкуствения интелект, а пазарът на облачна инфраструктура вече е на стойност около 270 млрд. долара.

Alphabet, която през 2020 г постигна споразумение с най-голямата банка в Италия, Intesa Sanpaolo, е инвестирала 1 млрд. евро в два облачни региона в страната. Преди година Microsoft обяви, че пуска първия си облачен регион в страната като част от инвестиционен план за 1.5 млрд. долара.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !