Adobe се отказа от придобиването на основния си конкурент Figma за 20 млрд. долара

Стефан Николов Последна промяна на 20 декември 2023 в 11:49 856 0

adobe figma

Снимка Adobe

Adobe се отказа от придобиването на основния си конкурент Figma за 20 млрд. долара

След нарастващия натиск от страна на регулаторните органи в Обединеното кралство и ЕС, в началото на тази седмица Adobe и Figma обявиха, че двете компании прекратяват по взаимно съгласие споразумението си за сливане, според което Adobe щеше да придобие платформата за продуктов дизайн на Figma за 20 млрд. долара. В резултат на прекратяването Adobe ще трябва да плати на Figma насрещна такса в размер на 1 млрд. долара, при това в брой, а не в акции.

"Adobe и Figma категорично не са съгласни със заключителните констатации на регулаторните органи и считаме, че е в наш най-голям интерес да продължим напред самостоятелно", каза в изявление пред медиите председателят и главен изпълнителен директор на Adobe Шантану Нарайен.

"Докато Adobe и Figma споделяха визията за съвместно предефиниране на бъдещето на творчеството, креативността и продуктивността, ние продължаваме да сме добре позиционирани, за да се възползваме от огромните си пазарни възможности и от мисията си да променим света чрез персонализирани цифрови преживявания".

Изданието The Verge уточнява, че регулаторните органи са се позовали на почти монополното положение на Adobe на пазара на софтуер за графичен дизайн, за да се противопоставят на сделката. Чрез закупуването на Figma, бързо развиваща се платформа за проектиране на специализирани продукти, която в момента е по-популярна от конкурентното приложение XD на Adobe, регулаторите се притесняват, че Adobe ще навреди на иновациите, които биха могли да възникнат, ако Figma бъде оставена да се развива самостоятелно. Дизайнерите изразяваха подобни опасения още от обявяването на сливането през септември 2022 г., но Adobe отхвърляше тези твърдения по време на различните текущи проверки.

В писмо от 14-ти декември Adobe отхвърли корективните мерки, предложени от британския Орган за конкуренция и пазари (CMA), за да одобри сливането след задълбочената антитръстова проверка. Органът искаше от Adobe да извърши значителна продажба на активи, сорс код и специалисти, за да "се възстановят условията на конкуренция". Очакваше се всички страни да обсъдят временното решение на CMA за блокиране на сделката на 21-ви декември, като окончателният срок за одобряване или блокиране на придобиването беше определен за 25-ти февруари.

По подобен начин сделката бе проучвана и от Европейската комисия, а през февруари 2023 г. Bloomberg съобщи, че Министерството на правосъдието подготвя аналогични разследвания. След съобщението на Adobe Европейската комисия също прекрати антитръстовото си разследване на сливането. С нарастването на целия този натиск Adobe имаше много малко пространство за действие, за да прокара сделката и да получи всички активи на Figma.

"Това не е резултатът, на който се надявахме", каза главният изпълнителен директор на Figma Дилън Фийлд в изявление. "Но въпреки хилядите часове, прекарани с регулаторните органи от целия свят, в които подробно описвахме разликите между нашите бизнеси, нашите продукти и пазарите, които обслужваме, вече не виждаме път към регулаторно одобрение на сделката."

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !