16 стартъпа завършиха програмата за стартъпи ClimAccelerator Black Sea за 2022 г.

Климатичният акселератор е с финансиране от публично-частното иновационно партньорство на ЕС Climate-KIC

OFFNews Последна промяна на 12 декември 2022 в 12:18 1942 0

ClimAccelerator Black Sea

Снимка Innovation Starter

16 стартъпа завършиха програмата за стартъпи ClimAccelerator Black Sea за 2022 г.

Общо 16 стартъпа завършиха българската версия на акселераторската програма ClimAccelerator Black Sea насочена към екологични иновации и решения. Това е нейното второ издание и в страната ни се ръководи от Innovation Starter, а в Румъния – от Impact Hub Bucharest. Тя беше разделена на три фази, като в първата бяха избрани 8 компании, във втората – 3 и в третата – 5. Всички те преминаха през различните етапи на регионални срещи, оценки за климатично влияние на техните проекти и др.

Програмата завърши с демонстрационен ден, в който всички избрани дружества показаха своя прогрес и решенията си пред инвеститори, бизнес ангели и партньори на ClimAccelerator Black Sea. Той беше проведен на затворени врати на 9 декември за България и на 7 декември за Румъния. Сред избраните решения за 2022 г. са компании като Agrovar, които се занимават с регенеративно земеделие, Watseful, които произвеждат интериорен материал от рециклирана пластмаса, Configurator 3D, които предлагат софтуер за дизайн и подредба на инсталации от соларни панели за покриви, MeteoRocks, които предлагат супер точни краткосрочни прогнози за климата, веригата ресторанти за веган храна Edgy Veggi и др.

Акселераторът ще продължи в малко по-различен формат и през следващите две години. Той ще бъде преименуван на Open ClimAccelerator Black Sea и ще получи допълнителна подкрепа от частни корпоративни партньори. Както и ще се фокусира върху по-малко, но качествени стартъпи. До момента през двете години на провеждане през него преминаха в България 30 стартиращи компании, които са привлекли общо 2.5 млн. евро финансиране за развитието си. Общо за България и Румъния стартъпите са 90, а размерът на привлеченото финансиране е над 6 млн. евро.

Консорциумът Румъния-България е един от успешните проекти между двете държави, които отбелязват сериозен напредък в прехода си към зелена икономика през последните две години и чрез популяризиране на редица общи събития, доклади и инициативи свързани с опазването на околната среда и Зелената сделка на Европейския Съюз. Той се финансира чрез публично-частно партньорство EIT Climate-KIC на ЕС.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !