Тази каишка за смартчасовник идва с персонални въздушни възглавници

Стефан Николов Последна промяна на 19 декември 2022 в 12:47 1911 0

Smartwatch T1 Airbag

Снимка Smartwatch T1 Airbag

Тази каишка за смартчасовник идва с персонални въздушни възглавници

Дълги години на умния часовник се гледало по-скоро като джаджа от филм на Джеймс Бонд. Фантастичен с невероятни възможности. Сега, вече като реалност и дори част от ежедневието на много хора, той е доста по-скучен от първоначалната му визия в Холивуд. Тази нова каишка за смартчасовници променя напълно тази представа. Защото в нея са вградени две самонадуващи се въздушни възглавници. Тяхното активиране силно напомня на въздушните възглавници на автомобилите, само че сработват и се надуват по-бавно.

Тяхното предназначение е да предпазят потребителя от удавяне, като осигуряват плаваемост от около 10 кг, което е еквивалентните възможности на стандартна спасителна жилетка. Устройството е предназначено за спешна помощ, ако човек се окаже във водата в екстремна ситуация. Както и ако не може да плува, а е без спасителна жилетка. Тази каишка е предназначена повече за плувци и сърфисти, както и за неподготвени хора, които могат да се окажат неочаквано във водата.

Устройството нови името Т-1 и е изобретено от Стивън Р. Цитас, който има магистърска степен по астронавтика и космическо инженерство от британския университет Кранфийлд. Той е измислил тази иновативна система след като попаднал във водовъртеж докато плувал край изоставен плаж в Мексико.

Т-1 има два инфлатора. Всеки един от тях е свързан със своя полимерна въздушна възглавница, която е сгъната много компактно и е опакована в един от сегментите на гривната/каишка за смарт часовник. Цялото устройство е поставено във водонепроницаема, но лесно отваряща се под въздействието на вътрешното налягане капсула. Натискането на специалния бутон на Т-1 по електрически път възпламенява специален материал, образуващ голямо количество газ, който запълва въздушните възглавници. Те се надуват за период от 2 до 3 секунди, което е много по-бавно от стандартния еърбег на автомобил, но в случая висока скорост не е необходима.

След като двете въздушни възглавници на тази каишка се надуят, те осигуряват плаваемост от около 10 кг, което съответства на повечето персонални спасителни средства, които предпазват от удавяне. Препоръчва се отворилите се въздушни възглавници да бъдат по възможност поставени под мишниците, а ръцете да се леко притиснати към тялото. Възможно е пострадалият да легне с гърди надолу върху тях или при течение да изпъне нагоре ръката с тази каишка, за може пострадалият да се придвижи към брега или към спасителите.

Разработчикът Стивън Р. Цитас сподели пред медиите, че не възнамерява самостоятелно да произвежда иновативната Т-1 за смарт часовници, а е повече заинтересован да лицензира тази нова технология. Той очаква, че производителните на смарт часовниците ще харесат тази идея и е напълно възможно да започнат да предлагат заедно със своите устройства за носене и каишки в вградени въздушни възглавници, които предпазват от удавяне.

"Това устройство е проектирано да бъде като резервен вариант, ако се окажете във водата без спасителна жилетка, особено когато водата е бурна" – каза още Стивън Р. Цитас. "То играе ролята на резервен парашут. Както се казва, най-добрата спасителна жилетка е тази, която си взел със себе си точно когато ти трябва".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !