OPPO обявява война на батериите и планира бъдеще без тях

Offnews Последна промяна на 21 януари 2022 в 07:13 4609 0

LI wireless charging battery

Представете си свят, в който няма да е нужно да зареждате своя смарт часовник и слушалки. OPPO публикуваплановете си за създаване на нова система, която няма да разчита на батерии, а вместо това ще черпи енергия от радиовълни, излъчвани от клетъчни кули, Bluetooth, WiFi и други източници. Целта на компанията е да намали отпадъците в околната среда.

В публикацията си OPPO споделя как може да работи без батерии, като използва технологична система за комуникация с нулева мощност, която може да захранва малки IoT устройства. Документът описва събирането на RF за захранване на устройства, които не изискват твърде много енергия, за да функционират. Компанията очаква комуникацията с нулева мощност да е следващото “голямо нещо” в новото поколение устройства IoT с ниска мощност.

“През последните години 3GPP стандартизираха серия от технологии за IoT, което постига целите на дизайна за ниска цена, ниска консумация на енергия, масивна връзка и дълбоко покритие. Тези IoT технологии могат добре да отговорят на изискванията на различни сценарии.

Въпреки това все още има много други сценарии, които изискват терминалът да има свръхниска консумация на енергия или дори нулева такава, ултра ниска цена, много малък размер и т.н. С техники като събиране на RF мощност, обратно разсейване и изчисления с ниска мощност, нула енергийната комуникация може добре да отговори на тези нови изисквания. Поради отличителните си характеристики се очаква комуникацията с нулева мощност да се превърне във важен кандидат за технологията от следващо поколение в IoT”.

Документът описва също така и как подобна технология може да работи на практика. Чрез събиране на радиочестоти като Bluetooth, WiFi и сигнали от мобилен телефон, технологията може технически да осигури безкрайна мощност на устройствата.

В резултат на новия механизъм за захранване тези устройства биха могли да станат по-малки, да предлагат по-добра издръжливост и дори да струват по-малко, тъй като може да има по-малко компоненти, нужни за сглобяването и работата им. Тази технология по същество може да осигури устройства без батерии с “ултра ниска консумация на енергия”.

Струва си да отбележим, че черпенето на енергия от въздуха не е нова концепция и технологията се разработва и изследва от няколко години. Samsung също има дистанционно за телевизор, което събира енергия от 2.4 GHz WiFi сигнали, а Motorola и Xiaomi демонстрираха подобна технология в миналото.

Новата концепция на OPPO може да превърне дистанционните за телевизора, смарт часовниците, интелигентните GPS тракери, безжичните слушалки и много други модерни носими устройства с ниска мощност в устройства, които потенциално биха могли да работят без батерия и да събират енергия от честоти, които са около нас.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !