Google пусна дългоочакваната си услуга за Android - Find My Device

Павлин Луканов Последна промяна на 09 април 2024 в 19:59 439 0

Find My Device

Снимка Google

Find My Device

Google най-накрая дава старт на дългоочакваната мрежа Find My Device след като от компанията загатнаха за нея на миналогодишната си конференция за разработчици I/O. Технологията е базирана на мрежа от над 1 млрд. устройства с Android, а целта е въвеждане на възможност за потребителите да откриват изгубените си джаджи. Става дума за базова функционалност, която е в тон с вече добре развитата подобна опция на Apple. Първоначално Find My Device ще е налична в САЩ и Канада, но скоро достъпът до нея ще бъде разширен и в световен мащаб.

След инсталиране на новото специализирано приложение потребителите ще могат да откриват местоположението на съвместимите си смартфони и таблети с android. Решението ще позволява и прозвъняване на устройството по зададена команда и визуализирането му на карта. Важно е да се отбележи, че откриването на местоположението работи дори при изключено устройство, което ще е от полза за откриването.

Засега технологията не поддържа други типове устройства, но това ще се промени скоро. Става дума за добавянето на Bluetooth проследяващи тагове от Chipolo и Pebblebee, които ще бъдат интегрирани в приложението Find My Device още през идния месец. Така потребителите ще могат да откриват на практика всичко, включително ключове, портфейли, домашни любимци и т.н. Предстоящите тагове са създадени специално за мрежата.

Предложенията на Pebblebee включват тагове, клипове и тънки карти предназначени за портфейли. Те ще бъдат пуснати в продажба през май или в началото на юни. Chipolo пък прави версии на своите тракери One Point и Card Point за устройства с Android, като те ще бъдат въведени през май. От Google разкриват, че по-ксъно през годината се очакват още устройства, включително и от Motorola.

Услугата Find My Device ще добави интеграция и на устройствата за умен дом Nest. Така ако изгубите нещо вкъщи, приложението Find My Device ще показва местоположението на устройството спрямо съществуващите вече модели на Nest. По този начин получавате добра представа къде да търсите.

Google включва и още една полезна функционалност, позволявайки споделянето на местоположението на дадено устройство с други хора. Така приятели или членове на семейството също ще могат да следят ценните вещи ако те изчезнат.

Технологията Find My Device е съвместима с устройства използващи Android 9 и по-новите версии на операционната система. Така тя може да работи с модели от 2018 г. насам, давайки ѝ доста голямо покрити. С бъдещи обновления ще бъде добавена поддръжка на много слушалки от JBL и Sony.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !