Европейска иновация прави възможно създаването на смарт катинари без батерии

Павлин Луканов Последна промяна на 26 юли 2022 в 12:16 4130 0

Infineon контролер

Снимка Infineon

Infineon контролер

Концепцията за умния дом чрез въвеждане на множество устройства тип Интернет на нещата (IoT) не е нова, но едва в последните години започна да навлиза по-масово. Това е така заради по-достъпния хардуер, но и постигането поне до някаква степен на повече добавена стойност чрез интеграция в по-обширна екосистема от продукти. В днешно време почти всеки продукт може да стане „умен“ чрез добавяне на някои компоненти.

За по-елементарни действия, като например отключване (и с катинар), наистина не се изисква кой знае колко много, макар и в случая да не става за такива свързани към мрежата. На пазара дори са налични множество различни смарт катинари и заключващи механизми за врати. По-интересно е добавянето на елемент, с който те стават независими от собствен енергиен източник. Към момента повечето от тях разчитат на батерия, която обаче може да се изтощи и отново да се наложи да носите стандартен ключ, което до голяма степен обезсмисля основния им плюс.

Това обаче е на път да се промени, благодарение на изобретението на германската компания Infineon. Това е сред малкото примери за значителна технологична иновация в потребителската електроника, която идва от Стария континент. Infineon са създали чип, който е в основата на система, която може да отвори катинар, разчитайки само на енергията, която телефонът ви (или друго съвместимо устройство) му предаде чрез NFC. Решението може да се окаже важно, не само за нишата, която са се насочил, но и да се пренесе в доста други сфери на IoT.
Въпросният микроконтролер NAC1080 е базиран на 32-бивот ARM Cortex M0 процесор и има вграден NFC приемник. Добавени са кондензатори, които се използват за краткосрочно съхранение на енергия, прихващащи заряда генериран от NFC четеца. Поддържа се и криптиране AES128, както и технология за генериране на случайни числа.

От компанията посочват, че решението е приложимо и полезно в по-ограничени мащаби. Това включва офис мебели, кутии в търговски обекти и институции, заключване на колела, пощенски кутии и т.н. Освен това може да бъде използвано и за врати с по-сложни заключващи механизми. В тези случаи то е предвидено за резервен механизъм и се задейства по-бавно. Както вече стана дума, решението не изисква собствен източник на енергия, а малкото количество, което е необходимо за функционирането идва чрез NFC сигнал.

Разбира се при допълнителни модификации не е трудно да си представим, как подобна технология може да обхване и други сектори. Даден е пример с възможността за захранване на сензори, например в гуми на велосипеди. Предаването на малки количества енергия през NFC става почти мигновено, като е необходимо само да доближите устройството до зоната на приемника.

От Infineon отбелязват, че пазарът за умни заключващи механизми расте с огромни темпове. Така например през 2020 г. той е генерирал приходи от 1.4 милиарда долара. Очакванията са, че в периода от 2021 г. до 2028 г. ще се отчита среден годишен ръст от 18.2%, достигайки до 5.3 милиарда долара. Подобни нововъведения могат да дадат допълнителен тласък в развитието на сектора.

Доста вероятно е новата технология да бъде въведена за по-широко използване в ежедневието, разбира се първоначално в САЩ и Западна Европа. Освен това едва ли ще мине много време преди да бъдат разработени и аналогични решения, което да доведе до по-голяма конкуренция.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !