Apple представи новия си смарт говорител – HomePod

Павлин Луканов Последна промяна на 19 януари 2023 в 12:20 1530 0

Apple HomePod

Снимка Apple

Apple HomePod

Ден след анонса на новите си попълнения MacBook Pro и Mac mini, Apple представи и второто поколение смарт говорител HomePod (2nd generation). Той предлага познат дизайн, но е с подобрени звукови способности, поддръжка за Siri, както и може да измерва температура и влажност. Новият HomePod ще е наличен в определени страни от 3 февруари с цена в Европа 349 евро (приблизително 690 лв.).

Външният вид на модела не е променен особено спрямо предходната версия, като е по-къс и по-лек. Налични са рециклирано мрежесто платнено покритие, както и светлинни ефекти. Устройството ще се предлага в сив и бял цвят.

HomePod включва специално разработен уфър с мощен мотор за задвижване на диафрагмата, EQ микрофон за калибриране и пет по-малки говорители. Устройството залага на чипа S7 в комбинация със софтуерни функционалности за постигане на оптимално звуково качество в зависимост от помещението.
Говорителят е свързан с услугата Apple Music и поддържа пространствен звук, включително и чрез сдвояване на второ устройство или с Apple TV 4K. Основният „умен“ фактор идва от наличието на гласовия асистент Siri, с който могат да се задават гласови команди. При свързване на два HomePod може да бъде постигнат и стерео звук.

Чрез технологията Ultra Wideband ще могат директно да превключват звука от съдържанието, което слушат или гледат на своя iPhone. Разбира се могат да бъдат прехвърляни и разговори. HomePod може да разпознава до шест различни гласа, което помага за по-голяма персонализация между членовете на домакинството.

С вградената функционалност Find My ще можете и да откривате другите си устройства от екосистемата на Apple с опция за възпроизвеждане на звук. Освен това със Sound Recognition, HomePod може да слуша за аларми от различни сензори и да предава данни за това към смартфона. Добавен е и сензор за влажност и температура, а това позволява автоматизирането на някои процеси като включване/изключване на климатик и т.н.

Една доста полезна добавка е поддръжката за универсалния стандарт за устройства в сферата на умния дом, Matter. HomePod може да се свързва и управлява аксесоари с Matter и може да функционира като хъб за този тип устройства.

От компанията продължават и с практиката си за въвеждане на повече зелени технологии и процеси в устройствата си. HomePod е създаден с мисъл за ограничаване на негативното въздействие върху околната среда. Той включва рециклирано злато в редица платки и рециклирани редки земни елементи в магнита на говорителя. Освен това се постига високо ниво на енергийна ефективност, а от опаковката е премахната пластмасата и са използвани материали базирани на фибри/нишки.

Предстои да видим кога новият модел ще достигне и до България, но се надяваме това да стане скоро. HomePod може да е централно звено за умния дом, тъй като се превръща и в хъб за свързване на други устройства, което позволява управлението им и през телефона.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !