Amazon придобива почистващите роботи iRobot и всички техни (и ваши) данни

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 09 август 2022 в 20:37 3623 0

Roomba

Снимка Onur Binay/Unsplash

Roomba

Amazon обяви в началото на август, че придобива компанията за почистващи роботи iRobot за 1.7 млрд. долара. Покупката на технологичния гигант лесно може да се обясни, покрай амбициите му да автоматизира максимално своите системи и инвестициите в роботизирани системи. Производителят на популярните почистващи роботи Roomba обаче има няколко тайни, които поставят сделката в една доста по-тъмна потенциална светлина.

Първата е, че всяка една автоматизирана машина сканира жилището, което трябва да почисти. Базите с данни на iRobot включват десетки, а може би стотици милиони дигитални скици на апартаменти и къщи. Втората е, че компанията също така, до 2019 г. разработваше и доставяше редица автоматизирани машини за разминиране на въоръжените сили на САЩ. За добро или зло, iRobot продаде своето военно звено Endeavor на FLIR преди три години. По този начин, Amazon ще прибере плодовете само на базите данни и почистващите машини.

Сделката

Amazon се съгласява да плати 1.7 млрд. долара или 61 долара за акция. Това е 32% премия спрямо последната цена на книжата преди обявяването на сделката. В общата сума е включен и дългът на iRobot, който е в размер на около 330 млн. долара. Двете компании имат силно партньорство през годините. Устройствата Roomba са тясно интегрирани с гласовия асистент Alexa, докато iRobot използва изцяло сървърите и облачните услуги AWS на Amazon.

Поради тази причина, сделката изглежда до голяма степен продължение на сътрудничеството между компаниите. Особено предвид факта, че iRobot изненадващо изпитва затруднения през последните години. Въпреки, че устройствата Roomba станаха нарицателно за тази пазарна ниша, компанията започна да трупа дълг, да съкращава служители и донякъде да се раздели с военната си дейност. През 2016 г. тя отделя това звено, а през 2019 г. го продава на FLIR. В същия момент, сделката на Amazon е сред големите които прави през последно време, което показва, че технологичният гигант има засилен интерес към компанията.

Ключът към всеки апартамент или къща

Истинското богатство на iRobot не са самите машини или брандът Roomba, но данните, които те са събрали. Всяко от тези устройства е записало и предало подробен интериорен план за жилищата, които почистват. Amazon започва да притежава все повече подобни бази с информация. През 2018 г. тя придоби фирмата за дигитални звънци Ring, а преди година и производителя на рутери Earo.

Отделно, Amazon продава своите домашни асистенти Alexa, които се свързват с подобни IoT устройства. Покрай последните избухнаха няколко скандала за събирането на лични данни и подслушване на разговори, уж с цел подобряване на алгоритмите. Проблемите са, че технологичният гигант няма добра история за съхранението и обработването на подобна информация. С което предизвика съпротива сред редица правозащитници с обявяването на сделката с iRobot. Тя все пак подлежи на одобрение от страна на регулаторите. Шансът да бъде спряна е все още малък, но може да се поставят условия за ползването на личните данни. Които ако трябва да напомним се съхраняват по принцип на сървърите на Amazon.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !