Създателят на Fortnite съкращава почти 16% от персонала

Стефан Николов Последна промяна на 30 септември 2023 в 11:11 360 0

Epic Games

Снимка Epic Games

Създателят на Fortnite съкращава почти 16% от персонала

Създателят на Fortnite, Epic Games ще намали служителите си с 870 души в опит да намали разходите си. Това са обявили от ръководството на компанията във вътрешна кореспонденция, предоставена на Bloomberg.

"От известно време насам харчим много повече пари, отколкото печелим", пише главният изпълнителен директор Тим Суини до служителите в паметна бележка, представена от Bloomberg. "Дълго време бях оптимист, че ще успеем да преминем през този преход без съкращения, но в ретроспекция виждам, че това е било нереалистично".

Съкращенията ще засегнат около 16% от работната сила, твърдят запознати с въпроса, които са помолили да не бъдат назовавани, разкривайки информация, която все още не е публична. От Epic не отговориха своевременно на молбите на медиите за коментар.

Суини заяви, че неотдавнашният растеж на Epic се дължи най-вече на програмата Fortnite Creator на компанията, която дава възможност на геймърите да създават и продават свое собствено съдържание в играта. Epic дава 40% от приходите на тези създатели, което Суини нарече "бизнес с по-нисък марж" в сравнение с другите потоци от приходи във Fortnite. Тези утвърдени от по-рано постъпления, като например купуването на кожи за персонализиране на героите, са позволили на компанията бързо да се разрасне, каза Суини. Но днешните по-ниски печалби вече не могат да поддържат компанията в сегашния ѝ размер.

"Успехът с екосистемата на творците е страхотно постижение, но той означава и сериозна структурна промяна в нашата икономическа политика", пише той.
Базираната в Кари, Северна Каролина, игра Fortnite на Epic има над 400 милиона потребители. Компанията също така предлага Unreal Engine - много популярен софтуерен продукт, който се използва за разработване на видеоигри.

Суини пише в имейла, че не се планират повече съкращения. Той заяви, че още 250 души ще напуснат Epic в резултат на предстоящите две продажби: продажбата на музикалния сайт Bandcamp, който Epic придоби миналата година, и отделянето на маркетинговата компания SuperAwesome, която се присъедини към Epic през 2020 г.

Около две трети от съкращенията на работни места в Epic са в екипи извън "основната развойна дейност", каза още Суини.
Както и в цялата технологична индустрия, тази година беше наситена със съкращения и уволнения в големите и малките компании за компютърни игри.

Миналия месец шведският геймърски конгломерат Embracer Group AB закри базираната в Илинойс компания Volition, разработчик на игрите Saints Row. Производителят на Pokemon Go Niantic Inc. обяви през юни, че затваря студиото си за игри в Лос Анджелис и отменя заглавията на NBA и Marvel заради предстоящо преструктуриране, в рамките на което ще бъдат ликвидирани 230 работни места, или около 25% от персонала.

Epic е една от най-големите частни компании за видеоигри в света. Суини притежава по-голямата част от акциите, докато китайският конгломерат Tencent Holdings има 40% дял. Служителите, които са били засегнати от съкращенията, ще получат шестмесечно обезщетение и здравна застраховка, както и възможност за по-бързо придобиване на акции.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !