"Пробуждането на Лъва" - игра, която преминава през очите на Васил Левски

За първите три дни от излизането си заглавието има над 500 изтегляния от България и чужбина

Мария Иванова Последна промяна на 25 юли 2022 в 17:43 9065 0

Пробуждането на Лъва

Снимка Пробуждането на Лъва

Пробуждането на Лъва

Новата българска видеоигра "Пробуждането на Лъва" пренася играчите в периода на Българското Възраждане, при това през погледа на Апостола на Свободата - Васил Левски. Тя излезе наскоро и включва първата и завършена напълно глава, която е посветена на малко познатите негови детски и младежки години.

В "Пробуждането на Лъва" играчът може да премине през 7 пъзелни мини игри. От неговите решения зависи дали от срамежливото момче ще израсне в Апостолът на Свободата и до кой от четирите възможни края ще достигне.

Гейм заглавието има уникална бойна система, разчитаща на съобразителността на играча. В геймплея ѝ са предвидени стотици избори, които влияят на показателите на героя (малкия Васил), развитието на историческите случки и края на историята. Тя е напълно безплатна и налична за PC (инсталирана или браузърна версия), както и в Google Play за мобилната платформа Android.

От идеята до реализацията

Повече за тази патриотичната и образователна “Пробуждането на лъва” разговаряхме със създателя ѝ - програмистът Йордан Гергов. Пред екипа ни той сподели, че предпочита да чете главно исторически изследвания и романи, което най-вероятно е провокирало у него желанието да разработи игра, посветена на епохата на Българското Възраждане и обичания от поколения българи национален герой.

Специално за Tech.OFFNews.bg Йордан Гергов разкри, че първоначалната идея се е зародила още 2018 г., като тогава той е искал да направи гейм заглавие за Априлското въстание. Вдъхновението за започването ѝ идва в началото на 2021 г., когато в младия програмист се появява желанието да посвети свободното си време на ново смислено и удовлетворяващо начинание.

“Първоначалната идея беше играта да е за Априлското въстание. Играчът да е Апостол, да обикаля България, да говори с реални исторически личности и да създава комитети. Историческото проучване за подобна игра обаче се оказа много времеемко за сам човек. А и в крайна сметка - първият, който се заема сериозно със създаването на вътрешна революционна организация - това е Васил Левски” - обяснява Йордан Гергов.

Той е на мнение, че макар Левски да е нашият най-голям национален герой, в училище учим много малко за неговия живот, особено за ранните му години, към които е насочена играта. Програмистът допълва, че Възраждането е период, от който всички можем да черпим вдъхновение на какви чудеса е способен българският народ, дори когато е под тежко иго.

Технологията зад “Пробуждането на лъва”

Преди да види бял свят (на 18 юли, по случай 185-та годишнина от рождението на Апостола), играта е разработвана в продължение на година и седем месеца, основно от самият Гергов. Помагат му дизайнерът Христо Михайлов, който прави част от илюстрациите и рекламните видеоклипове, както и композиторът Васил Бележков, който създава музиката.

Гейм заглавието е базирано на гейм енджина Unity, като езикът за програмиране е C#. В него е използван дигитализираният почерк на Васил Левски, разработен от Стефан Пеев. Главният шрифт е Bulgaria Moderna Pro, разработен от Янко Цветков под лиценза Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 License.

Резултатите за играта

Към “Пробуждането на лъва” вече има силен интерес, за който свидетелства броят на изтеглянията ѝ, който надвишава 500 за първите три дни от пускането ѝ. Заглавието има версии за мобилната операционна система Android, персонални компютри, както и през браузър. То има сваляния от почти всички европейски държави, Канада и САЩ. Потребителите са както деца, така и възрастни, а оценката, която те поставят, е висока - 4.833/5.

Младият програмист не крие, че е получил малко на брой отрицателни отзиви за разработката си, на които той отговаря по следния начин: “Някои хора са я играли 30 минути и си вадят генерални изводи. Това е все едно да прочетеш първите 30 страници на книга от 300 страница. Същите хора, непознаващи историята, се съмняват в истинността на някои от случките в играта, касаещи семейството на Левски. Мога да предоставя книжен извор за всяка една от тях.”

Йордан Гергов допълва, че всичко в неговата разработка е създадено със стремеж към историческа истина и за целта са използвани огромен брой книги. Сред тях са: “Другото име на свободата” от Пламен Павлов, “Апостолът на Свободата” от Мерсия Макдермот, “Карлово - късчета история” от Никола Станчев и др. В играта са черпени идеи и от „Буквар с различни поучения“ на Петър Берон.

За ползите от ученето чрез игра

Създателят на българското заглавие разкрива, че целта му от самото начало е била да направи игра, която да се хареса на всички българи, независимо от възрастта. За сега обаче статистиките показват, че тя е предпочитана предимно от възрастни. Любопитен факт е, че най-дълго игралият я потребител е над 40-годишен.

Въпреки това, програмистът е убеден, че "Пробуждането на лъва" може да даде на децата много знания за Възрожденска България и живота на Васил Левски. “Важно е Възраждането да се представи по интересен начин, защото ако го нямаше, нямаше да я има и днешна България!” - категоричен е той.

Какво предстои

Йордан Гергов споделя, че всеки позитивен отзив, който получава за “Пробуждането на лъва”, го мотивира да продължава с разработката ѝ. Той планира да представи и други епохи от нашата история, погледнати през очите и на други български национални герои.

Гергов разкрива, че вече е започнал игра за Балканската война, която е в съвсем ранен етап на разработка. “Тази година честваме 110 години от избухването ѝ. За съжаление, без допълнителна помощ за разработката (най-вече във визуалната част), едва ли ще види скоро бял свят” - споделя още той, като допълва, че е отворен към всякакъв вид помощ - от дизайнери, редактори на текст, маркетинг специалисти и преводачи от български на английски, които биха искали да дарят времето си и да участват в създаването на играта.

Създателят на “Пробуждането на лъва” твърди, че не е мотивиран от финансови подбуди, но е благодарен на всяко едно дарение, което заглавието получава. Той споделя още, че радостта, която му носят играчите, не може да се оцени с пари. “Мечтал съм си да мога да се издържам с правене на видеоигри за българската история. Това би ускорило процеса на разработка около четири пъти, но засега това остава една мечта” - допълва още 31-годишният програмист от Видин.

Всеки, който желае да играе “Пробуждането на лъва”, може да го направи напълно безплатно през линковете:

За Android - https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bulgarianhistory.roleplaying
За PC - https://probujdaneto.com/wp-admin/includes/AwakeningTheLion.zip
Уеб версия за компютър - https://igrai.probujdaneto.com/

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !