Още един сигнал за наближаващия край на HDD дисковете

Павлин Луканов Последна промяна на 16 юни 2023 в 10:24 353 0

HDD

Снимка Sergei Starostin/Unsplash

Още един сигнал за наближаващия кран на HDD дисковете

Историята на SSD сторидж решенията е доста турбулентна, като в началото разбира се тяхното приложение беше доста ограничено. Те обаче започнаха да се налагат и вече са в повечето преносими компютри, но и много десктоп конфигурации. Това разбира се е очаквано, имайки предвид по-добрите им свойства по отношение на издръжливост, заради липсата на подвижни елементи, и по-високите скорости на трансфер спрямо традиционните HDD дискове. Ръка за ръка с популяризирането на SSD дисковете, те станаха по-достъпни и с по-голям капацитет.

Сега обаче се задава още една причина, която може да ви накара да преминете към тях, особено ако сте геймър. SSD решенията изглежда ще са сред минималните хардуерни изисквания за съвременните компютърни игри. За това загатват две важни събития. Първото от тях беше Xbox Games Showcase на Microsoft, на което видяхме разработката на Bethesda - Starfield. Тя ще е налична за PC, като се очаква да дебютира на 6 септември, но сред минималните изисквания откриваме и наличието на 125GB SSD пространство.

Разбира се една игра можеше да не показва тенденция, но по същото време се оказа, че още един голям проект ще премине към този подход. CD Projekt Red разкри новите минимални изисквания за Cyberpunk 2077, като те включват наличието на SSD, за новото разширение Phantom Liberty, което освен това няма да е налично за XboX One и PS4, използващи HDD. Като причина за решението очаквано беше посочено, че SSD дисковете предлагат по-бързо зареждане, подобрен стрийминг и цялостно по-добра производителност спрямо HDD.

Актуалната версия на Cyberpunk 2077 ще продължи да работи и на системи с HDD, но от компанията ще спрат активната ѝ поддръжка и тестове на този тип дискове. Това означава, че в даден момент могат да се появят бъгове, които няма да бъдат премахнати.

Разбира се тези две игри са най-вероятно само началото на промяната в гейминг сектора, който изглежда ще заложи на подобен ход. Така ще бъде използван пълният потенциал на новото поколение конзоли, но разбира се по-старите модели ще останат без нови игри. Естествено този модел може да обхване само по-тежките игри, като по-леките по отношение на натоварването на системата, едва ли ще включват подобни изкисвания.

Като цяло тенденцията обаче е за изоставяне на HDD дисковете за сметка на SSD и тя изглежда се засилва с по-достъпните им цени. HDD моделите все още ще имат своето място, но то става все по-ограничено, може би за системи за бекъп и NAS решения, в които са необходими по-големи капацитети, без непременно изискване за високи скорости. Доста вероятно е и с намаляване на производствения капацитет на HDD решения, тяхната цена да се повиши, тъй като няма да има пестене от обеми, което пък важи в обратен смисъл за SSD.

При всички положения тенденцията е ясна и в близко бъдеще повечето потребителски системи ще разчитат почти изцяло на SSD дискове. Затова, ако все още сте със стар сторидж, може би вече е време за промяна.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !