Minecraft забрани незаменимите токени (NFT)

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 21 юли 2022 в 16:27 3551 0

Minecraft

Снимка Mojang Studios

Minecraft

Minecraft няма да поддържа незаменими токени, познати под съкращението NFT. Това е позицията на разработчика Mojang Studios, които са част от гейм империята на Microsoft. Компанията обяви, че планира да промени своите условия на ползване, но в тях няма да бъдат включени споменатите токени. Решението е ключово, защото редица гейм разработчици обмислят тяхната интеграция и дори планират да развиват своите бизнес модели около тях. Концепцията обаче се посреща изключително хладно от самите геймъри, които смятат, че това е начин за повишаване на цените и на развиване на още по-хищнически практики за монетизация.

Решението на Mojang Studios е ключово, защото може да покаже какво е мнението на Microsoft за интеграцията на NFT в игрите. Софтуерният гигант ще се превърне във втората по големина гейм компания по приходи след Nintendo, когато се финализира мегасделката с Activision-Blizzard за над 67 млрд. долара. Компанията вече придоби друг известен издател – Zenimax Studio, в които влизат Bethesda.

Позицията на Mojang Studios

Mojang Studios обяви, че планира да промени своите правила за употреба, които ще регламентират използването на нови технологии, сред които и NFT. Студиото обявява, че няма да подкрепи незаменимите токени и тяхното включване в сървърите на Minecraft. То допълва, че всеки притежател на сървър може да иска такса за достъп на останалите потребители, но трябва да предоставя на всички еднаква функционалност. Mojang Studios подчертават, че играчите трябва да получават едно и също съдържание.

Добавянето на NFT от своя страна ще създаде уникално такова, което няма да е достъпно за всички. Това противоречи на духа на Minecraft и затова няма да се толерира. В тази връзка, всички решения базирани на блокчейн технологии ще бъдат забранени на всички нива – клиентско и сървърно. Както и не могат да се създава съдържание, което да използва тази иновация.

Спекулативни възможности

Mojang Studios прави това изявление предвид факта, че няколко компании вече тестват интеграцията на NFT в свои заглавия. Други, директно са направили такива токени, които използват специфичната артистична естетика на Minecraft. Това повдига въпроси сред обществото от играчи.

Любопитен е коментарът им, че NFT средата е със спекулативен манталитет. Предвид факта, че тези токени имат своята уникалност, те доста често ес възприемат като инвестиция. Интеграцията им в Minecraft ще премести фокуса далеч от играта и ще насърчи определени хора да се опитват да печелят пари от тях. Това противоречи на философията на разработчиците за дългосрочно забавление на играчите.

Което е в основата на Minecraft и на нейния успех през годините. Тя е създадена и пусната на пазара преди повече от десетилетие – през 2011 г. За това време тя се превърна в най-продаваната игра на всички времена с около 238 млн. реализирани копия. Това е с близо 50% повече от втория в класацията – легендарната Grand Theft Auto V (GTA V). Въпреки възрастта си, Minecraft разполага със 140 млн. активни месечни играча през 2021 г. Нейният успех се дължи на факта, че е една от най-добре разработените заглавия с отворен свят. Уникалната визия, която наподобява конструкторите Lego също помага за популярността ѝ. Но свободата, която се дава на геймърите е ключът към успеха ѝ. Ситуацията е сходна и с GTA V.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !