Microsoft планира облачен стрийминг на компютърни игри

Павлин Луканов Последна промяна на 19 септември 2023 в 19:15 186 0

Xbox Cloud

Снимка Microsoft

Microsoft планира облачен стрийминг на компютърни игри

Облачният стрийминг на игри предлага удобството за достъп до много заглавия от разнообразни места и устройства. Решението е полезно и за потребителите, които например не могат да си позволява покупката на нов и мощен компютър, за да могат да играят най-новите игри. Разбира се в това направление има някои по-популярни услуги, предлагащи добри решения.

В този ред на мисли, Microsoft планира възможност за стрийминг на компютърни игри през облака, а за това подсказва вътрешна кореспонденция разкрита в хода на делото на FTC срещу компанията. Към момента Microsoft стриймва игри само през услугата Xbox Cloud Gaming, но тя е ограничена за игри за Xbox, тъй като сървърите работят на чипове специализирани за Xbox Series X. За целта Microsoft разработва възможност за използване на сървъри Azure за стриймване на компютърни игри през Xbox Cloud Gaming.

През юли 2021 г. главният изпълнителен директор на Microsoft, Сатя Надела, е изпратил мейл до ръководителите на подразделнията за Xbox, облачен гейминг и творческо изживяване за Xbox, съответно Фил Спенсър, Краим Чоудри и Сара Бонд. Тогава във връзка с облачната услуга Stadia на Google, Надела запитва, дали компанията подготвя подобна възможност за Game Pass PC. В отговор Спенсър потвърждава, че Microsoft работи върху решения с Azure за стрийминг на компютърни игри през облака.

Посочва се, че Google има възможност да използва Linux облачен хардуер и да стриймват компютърни игри от графични ускорители в Azure, като Microsoft биха имали повече такива възможности, включително и с по-ниска цена. Също така още тогава е имало намерения за създаване на подходящи машини за подобна платформа.

През изминалата година обаче работата по такава система изглежда е забавена значително, като информация за това споделят източници от компанията. В миналото от Microsoft обещаха, че Xbox Cloud Gaming ще поддържа съществуващата библиотека от игри към края на 2022 г., но това така и не се случи. Компанията също така изостави плановете си за пускане на отделна абонаментна версия на Xbox Cloud Gaming.

В началото на тази година се появиха индикации за това, че компютърни игри ще са част от Xbox Cloud Gaming. Такава възможност обаче все още няма, а както всички най-вероятно сте запознати, Google сложи край на своята услуга Stadia.

Към момента най-популярната опция за облачен стрийминг на компютърни игри е Nvidia GeForce Now, която предлага обширен каталог от над 1500 игри. При този тип предложения традиционно има различни абонаменти в зависимост от времето за достъп до платформата, максимална резолюция на стрийминг и т.н.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !