Китайският Tencent е на път да стане най-големият акционер на Ubisoft

Стефан Николов Последна промяна на 05 август 2022 в 12:04 5979 0

Ubisoft

Снимка Ubisoft

Ubisoft

Китайският игрови гигант Tencent се стреми да стане най-големият акционер във френската гейм компания Ubisoft Entertainment, известна със своите изключително популярни компютърни игри Assassin's Creed, Prince of Persia и Rainbow Six. Според агенция Reuters, азиатското дружество възнамерява да купи допълнителен пакет акции на разработчика.

Tencent е започнал преговори с инвеститорите на френската компания за увеличаване на дела си, както е и готова веднага да купи допълнителни акции от публичните книжа на Ubisoft. Китайската компания вече притежава 5% от дружеството през 2018 г., като сега иска да го увеличи и да се превърне в най-големият акционер. Затова, според източници на Reuters, Tencent вече преговаря със семейство Гиймо, които основават Ubisoft през 80-те години на миналия век. Тяхната корпорация Guillemot държи 15% от акциите и китайската компания се опитва да купи част или целия техен дял. Отделно, френският разработчик е листнал публично 80% от своите акции на фондовата борса.

Източниците на Reuters не уточняват каква точно е целта на Tencent и колко акции са готови да купят. Знае се, че китайската компания се опитва да извлече максимума и да заеме позицията на най-голям акционер. Хипотетично, Tencent може да се опита да придобие напълно френския разработчик, ако изкупи всички книжа – публичните на борсата и тези от пакета на основателите.

Офертата на Tencent към семейство Гиймо е повече от щедра – до 100 евро за акция. Към обяд 5 август това прави внушителна премия от 109% спрямо настоящата цена на фондовата борса от 47.69 евро. През 2018 г., китайската компания закупи 5% дял на Ubisoft отново от основателите на френския разработчик, като тогава е дала 66 евро за брой. Дори само при настоящата борсова цена, без да броим премията, придобиването на цялата компания ще струва на Tencent 5.57 млрд. евро. При това без да включваме щедрата премия, за която преговарят със семейство Гиймо.

Според Reuters, Tencent е решил да купува акции и от публичните акционери на Ubisoft, за да може още повече да увеличи своя дял и най-голям акционер, което е важно, понеже по този начин ще може на практика изцяло да управлява френската компания.

Купуването на акции на Ubisoft е единствената чуждестранна сделка на Tencent след като китайското правителство силно затегна регулациите и контрола на видеоигрите на територията на Китай. По този начин, Tencent ще може да избегне натиска върху вътрешния гейм пазар. Китай е най-големият в целия свят и към днешен ден е изключително конкурентен, както и силно регулиран. Редица игри и конзоли на водещите западни гиганти са забранени за продажба там. На този фон Tencent се опитва по всякакъв начин да сключи тази сделка, понеже за нея Ubisoft е важен стратегически актив.

Китайските регулаторни органи не са давали на Tencent нито един игрови лиценз считано от месец юни миналата година и по принцип замрази за всички даването на разрешителни за нови заглавия за вече почти девет месеца. През месец май Tencent обяви, че през първото тримесечие на тази година нейните гейм приходи на вътрешния пазар са намалели с 1%, като в същото време приходите от международните са нараснали с 4%.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !