Google закрива гейминг платформата Stadia

Стоян Ненов Последна промяна на 30 септември 2022 в 10:22 803 0

Google Stadia

Снимка Moises Gonzalez/Unsplash

Google Stadia

Google обяви, че закрива облачната гейм платформа Stadia. Компанията ще върне парите на всички клиенти, включително за хардуер, софтуер и изтеглено допълнително съдържание.

„Преди няколко години пуснахме услугата Stadia. Макар нейният подход за стрийминг на игри за потребителите да беше изграден на солидна технологична основа, платформата не натрупа популярността сред хората, която очаквахме и затова взехме трудното решение да започнем спирането на услугата.“, пише вицепрезидентът на Stadia Фил Харисън.

Той казва, че служителите на Stadia ще бъдат пренасочени към други отдели на Google. Самата технология ще бъде приложена в проекти като YouTube, Google Play, разработки с добавена реалност и др. Освен това интернет гигантът ще предложи възможностите на Stadia и за партньори, „с които съвпада нашето виждане за бъдещето на гейминга“, без да се уточнява кои са те.

Обратно броене

Абонатите на Stadia имат още няколко месеца време да довършат игрите си. Услугата ще спре да работи напълно на 18 януари 2023 г., като до тогава абонатите ще могат да я използват както обикновено. Паралелно с това ще върви и процедурата по връщане на парите, като Google очаква тя да почти приключена до средата на същия януари.

Самото възобновяване на средствата ще става предимно автоматично. Потребителите ще получат парите си през онлайн магазините на Google и Stadia. Закупеният хардуер си остава за хората и те няма да го връщат на компанията.

Разбира се, има и допълнителни условия. Абонатите на Stadia Pro например няма да получат парите си обратно. Вместо това те няма да бъдат таксувани от тук до края на работата на платформата и ще имат достъп до игрите, които биха могли да вземат като Pro абонати. Самият Stadia магазин за игри обаче остава затворен за всички останали и не могат нито да се купуват игри, нито да се правят покупки вътре в тях.

Предизвестен край

Случващото се със Stadia не е изненада за хората в бранша. Платформата действително не успя да привлече вниманието на достатъчно голям брой геймъри. Тя беше критикувана за липсата на достатъчно разнообразие от игри в каталога. Очакваните ААА заглавия (игрите с най-големи бюджети) като цяло липсват в Stadia, а геймърите са най-заинтригувани именно от тях. А през последните месеци и обновяването на каталога с нови заглавия ставаше с все по-бавно темпо.

През последните месеци имаше и все по-чести слухове, че краят на Stadia наближава. Те бяха почти потвърдени, след като миналата седмица Logitech представи новото си устройство за клауд гейминг, което поддържа доста от популярните платформи, но името на Stadia не беше сред тях. Освен това Google традиционно не се притеснява да прекратява дори мащабни проекти като Stadia, ако те не отговорят на заложените очаквания.

„За екипа на Stadia, изграждането и поддръжката на платформата беше захранвано от същата страст към игрите, като нашите играчи… Много сме благодарни на екипа за свършената работа и ще продължим да развиваме гейминга и други индустрии, чрез стрийминг технологията на Stadia”, завършва писмото си Харисън.

Така секторът на клауд гейминга губи едно от големите си имена. Сегментът остава с предложенията на Xbox, GeForce Now, PlayStation Plus, Amazon Luna и др. Донякъде е очаквано, че при такава голяма конкуренция между ИТ гиганти, няма как всички услуги да оцелеят.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !