Гейминг субкултурата превзема музеи и читалища на Sofia Game Night

Сблъсък на традиционните културни институции с модерните младежки общности ще видим на 5 ноември в София и още седем български града

OFFNews.bg Последна промяна на 26 октомври 2022 в 14:15 1023 0

Sofia Game Night

Снимка Sofia Game Night

Sofia Game Night

Новите младежки субкултури срещат традиционните културни институции този ноември в рамките на четвъртото издание на фестивала Sofia Game Night (5 ноември 2022). Събитието обединява игрите във всички техни проявления и форми - от електронни спортове и видеоигри, през настолни игри, шахмат, го, търсене на съкровища в градски условия, куизове, работилници, богата филмова програма и какво ли още не.

През тази година Sofia Game Night, осъществяваща се с подкрепата на продуктовата компания PokerStars, международен работодател в ИТ сферата и генерален партньор на фестивала, както и от българското game dev студио Incineration productions, не само излиза от границите на столицата, простирайки се в още седем града, а и превзема нови територии, характерни по-скоро за традиционната култура - музеи, читалища, кино салони и десетки други локации в цяла България. Националният исторически музей, Националният политехнически музей, Народно читалище "Васил Левски 1928", Народно читалище "Иван Вазов 2014” и Домът на киното ще бъдат превзети от гейминг субкултурата редом до ескейп стаи, барове и клубове за настолни игри.

“Противно на някои все още битуващи стереотипи, геймърите не са затворени в себе си младежи, които денонощно стоят в домовете си и играят игри, докато се тъпчат с нездравословна храна. Към тази обществена група всъщност спадат изключително любопитни и интелигентни млади хора, които спортуват, интересуват се от изкуство, ходят на театър, посещават музеи, четат много и често работят едни от най-реномираните професии. Обединявайки традиционните културни институции с някои от най-иновативните игри, тазгодишното издание на Sofia Game Night недвусмислено показва, че геймингът отдавна е станал част от масовата култура и има своето запазено място в календара на обществения живот у нас” - споделя Хелиана Велинова, организатор на фестивала.

През почти целия 5 ноември (от 11:00 до 17:00 ч.) Националният исторически музей в столичния квартал Бояна ще бъде домакин на интерактивното забавление “Игри в музея”. По същото време Националният политехнически музей ще организира атрактивни демонстрации по физика, както и играта “Детектив в музея”. Народното читалище "Васил Левски 1928" в София ще се включи в геймърския фестивал с турнири по Monopoly, “Не се сърди човече” и шахмат, както и други настолни игри за деца и родители, които ще продължат от 14:00, до 20:00 часа. Турнир по настолни игри ще има и в Народно читалище "Иван Вазов 2014", като той ще продължи от 19:00, до 23:00 часа.

Рожденият ден на известната шотландска театрална и филмова актриса и носителка на Оскар за най-добра поддържаща женска роля Тилда Суинтън ще бъде уважен по време на Sofia Game Night с прожекцията “3000 години копнеж” в Дома на киното. Друга специална прожекция ще разкаже на гостите на фестивала историята на Фахим Мохамед, световен шампион по шахмат за младежи.

Желаещите да се научат да пишат книги - игри също ще намерят своето събитие в рамките на фестивала. Това е работилница с Ал Торо, който ще им помогне да овладеят тайните на едно изкуство, обединяващо книгите и игрите. В клуб Абордаж ще се проведе дискусията “PLAY AND LEARN - бордови игри и образование”, посветена на потенциала на гейминга да ни помага в ученето. По време на Sofia Game Night ще има дори геймърско комедийно шоу - Gamers Standup Comedy Night by Inside Joke, което ще се проведе от 19:00, до 21:00 ч. в Топлоцентрала.

В рамките на Sofia Game Night ще има специално предизвикателство чрез игри от глухи към чуващи, организирано от партньорите на фестивала deaf.bg -обединение на три водещи организации на глухите хора - фондация “Заслушай се”, фондация “Взаимно” и Младежка организация на глухите активисти - МОГА. Ако желаете да разберете повече за глухата общност у нас, да научите понятия и жестове от българския жестов език (БЖЕ) и да се запознаете с нови и интересни хора, ви очакваме в галерия Credo Bonum на 5-ти ноември от 18:30 ч.

Разберете повече за фестивала на www.sofiagamenight.com

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !