Геймъри в клас: Полша вкарва две игри в учебната програма като препоръчителни

Красимир Крумов Последна промяна на 30 юни 2022 в 18:11 4081 0

The War is Mine

Снимка 11 Bit Studios

The War is Mine

Полското правителство обяви две игри за препоръчителни в учебната програма. Това са This War of Mine на 11 Bit Studios и Cyphers Game, създадена от Института за национална памет (аналог на Комисията по досиетата в България). Те са част от опитите на Варшава да модернизира образованието си, като геймингът заема подобаващо място в новата стратегия. Това са първите видеоигри, които стават част от учебното съдържание в Полша.

„Двете гейм заглавия още през тази година ще бъдат включени в учебната програма като препоръчително съдържание” - съобщи в четвъртък министърът на образованието и науката на Полша Пшемислав Чарнек. Ден по-рано просветното министерство във Варшава даде старта на нов проект - “Игрите в образованието”.

Това е поредният етап от модернизацията на полското училище. През последните две-три години бяха направени огромни инвестиции в дигитализация, компютърно оборудване, свързаност на всички училища без изключение към високоскоростен интернет. Според полският просветен министър, това са лаборатории на бъдещето за милиарди злоти и компютърното оборудване е било придобито по време на пандемията.

От тази гледна точка полското училище е доста модерно, а интеграцията на гейминг елементи е просто следващата стъпка. This War of Mine и Cypher Games ще могат да се изтеглят от специализирания полски портал “Игрите в образованието” и онлайн магазинът Steam. Първата игра струва под 5 евро, а втората е безплатна в платформата на Valve.

This War of Mine е уникална с това, че за разлика от повечето заглавия за войната, вместо да пренесе играча в лицето на някоя от воюващите страни, тя го превъплъщава в тези, които страдат най-много – цивилните. Задачата ви е да поемете ролята на мирни граждани, които трябва да оцелеят в района на бойните действия.

Видеоиграта е създадена през 2014 г. и тя ще бъде включена в програмата за последния зрелостен клас в средните училища. Причината This War of Mine да е препоръчителна за пълнолетните ученици е, че тя показва грозното лице на войната. Проблемите, мъченията и лишенията, които се сблъскват мирните граждани, когато бомбите започнат да падат и престрелките не стихват. Много от решенията, които се взимат от играчите са тежки – да предпочете моралния подход или стратегическия. Дали да осигури оцеляването на своя персонаж или да помогне на други и пр. Играта има над 7 млн. продажби по целия свят за почти всички популярни платформи.

Cypher Games е другото заглавие, което ще влезе в полската образователна система. То е разработено от властите и отново представлява 3D пъзел от първо лице, като ви пренася малко след Първата световна война през 1920 г. в битката между Полша и болшевишка Русия (СССР се формира малко след това). Играчите трябва да решат различни практични пъзели и задачи, за да могат накрая да разшифроват ключов шифър, който ще помогне на поляците в битката с руснаците.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !