Европа с първи стъпки към по-стриктни регулации на гейм индустрията

Стефан Николов Последна промяна на 23 януари 2023 в 10:22 1028 0

EU Parlament voting

Снимка Fred Marvaux/Европейски парламент

Европа с първи стъпки към по-стриктни регулации на гейм индустрията

Европейският парламент (ЕП) гласува приемането на редица мерки по отношение на видеоигрите. Предлага се ограничаване и дори премахване на т.нар. lootboxes в игрите (виртуални платени кутии с произволно генерирано съдържаниие), недопускане възникването на пристрастяване към компютърните игри, забраната на незаконния добив на платени ресурси и платени оръжия в игрите, както и редица други въпроси относно регулацията на компютърните игри. Това гласуване задължи Европейската комисия (ЕК) да разработи стратегия за развитието на геймърската индустрия и да учреди специална европейска награда в тази област.

На 18 януари ЕП гласува предложение, което призовава ЕК да реши големия брой възникнали въпроси в игровата сфера, които са важни за потребителите и особено много за младите хора. Представен бе отчет, подготвен от европейския депутат Адриана Малдонадо Лопес, който получи 677 гласа „за““, 56 „против“ и 15 са се въздържали.

В своя доклад Лопес дава една дузина препоръки, включително създаването на единни унифицирани правила, които са валидни за цялата територия на Европейския съюз (ЕС). Предвижда се задължителното представяне на ясна и детайлна информация за съдържанието на игрите, както и създаването на системи, които ще дадат възможност на родителите да разбират и контролират колко време децата играят компютърни игри и колко точно парични средства изразходват в тях.

Като пример бе изтъкната паневропейската система за възрастова оценка на информацията за играта (PEGI), която бе посочена като пример за нещо, което може да предостави на потребителите по-прозрачна информация за съдържанието, целевата възрастова група и опциите за покупки във всяка една конкретна игра. Да напомним, че PEGI рейтингите се използват в 38 страни, като в някои от тях са част от законите на съответната държава.

Членовете на Европейския парламент гласуваха Комисията да анализира въздействието на lootboxes и на подканите за извършаване на покупки по време на игра. И още, трябва при необходимост да бъдат предвидени мерки, както и възможност за започване на следствие при съмнение, че добивът на виртуално злато в игрите е свързан с финансови престъпления и нарушения на човешките права.

ЕП призова разработчиците да избягват създаването на компютърни игри, които водят до зависимости, като се позова на материалите на Световната здравна организация (СЗО), в които се казва, че редица видеоигри разстройват психиката на някои геймъри и водят до възникването на опасни зависимости.

Има и препоръки за засилване информационната защита на данните, намаляването на половия дисбаланс сред създателите на видеоигри, опростяване абонаментните процеси и други.

Едновременно с това ЕП признава ценността на игровата промишленост, както и нейният голям потенциал за подобряване на образованието, запазване на психическото здраве и някои други аспекти. Предложено бе и създаването на Европейска стратегия в сферата на видеоигрите, което да подпомогне тази индустрия и да даде възможност за по-пълното разкриване на нейния потенциал.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !