ЕК одобри сделката между Microsoft и Activision-Blizzard

Стоян Ненов Последна промяна на 16 май 2023 в 11:42 259 0

Call of Duty

Снимка Kabita Darlami/Unsplash

ЕК одобри сделката между Microsoft и Activision-Blizzard

Европейската комисия (ЕК) одобри сделката между Microsoft и Activision-Blizzard. Това означава, че Microsoft ще може да придобие геймърската компания срещу сумата от 69 млрд. долара.

Условието е Microsoft да изпълни всички поети ангажименти, които компанията предложи, за да успокои регулаторите. Обещанията ще доведат до значително подобряване на клауд гейминга спрямо сегашното му състояние, казва още Комисията в своето становище.

Решението за разрешаване на сделката идва след задълбочена проверка. Тя беше провокирана след недоволството на конкуренти на двете компании, които предупреждаваха, че сливането ще навреди на пазара и ще създаде твърде голяма концентрация на основни заглавия и технологии в Microsoft.

В отговор софтуерният гигант предложи множество мерки, които да гарантират, че няма да има проблеми за бизнеса и никой няма да бъде ощетен. Microsoft обеща, че поредицата игри Call of Duty ще бъде достъпна за други платформи поне още 10 години. Тя пое ангажимент, че и други заглавия като World of Warcraft, Overwatch и Diablo също ще продължат да се развиват и да са достъпни за други платформи, а не само за собствената Xbox.

Проверката на ЕК стига до няколко заключения. Едно от тях е, че Microsoft няма полза да отказва да Sony да предлага игрите на Activision за PlayStation. Най-малкото защото за всеки 4 продадени PlayStation конзоли в Европа се продава само една Xbox. Така че ограничаване на заглавията ще донесе значителни финансови загуби за Microsoft.

ЕК казва, че дори и Microsoft да махне игрите на Activision от PlayStation, Call of Duty например не е толкова популярна в Европа, колкото на други пазари. „Следователно Sony може да използва размера си, големия каталог с игри и позицията си на пазара, за да се справи с всеки опит да бъде отслабена конкурентоспособността ѝ“, казва ЕК.

Дори и без сделката Activision нямаше да направи всичките си игри достъпни за множество клауд стрийминг услуги, тъй като това пречи на индивидуалните продажби, казва ЕК. Комисията казва, че сделката може да навреди на клауд сегмента, ако Microsoft направи игрите ексклузивни за своята клауд платформа. Предварително предложените от компанията мерки обаче предотвратяват този проблем за следващите 10 години.

Очаквано Microsoft и Activision Blizzard приветстваха решението. Те смятат да увеличат инвестициите си в ЕС, включително с назначаване на още хора, казва Боби Котик, изпълнителен директор на Activision пред CNBC.

Решението на ЕК няма да повлияе на британския регулатор. По-рано т.г. британските регулатори блокираха сделката. Според тях предложените от Microsoft мерки не са достатъчни. В становище за медиите, регулаторът на конкуренцията и пазарите казва, че решението на ЕК ще позволи на Microsoft да диктува условията в този пазар следващите 10 години. Софтуерният гигант планира да обжалва решението на британските институции. Тепърва предстои и американската Федерална комисия по търговия да се произнесе по сделката.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !