ЕК одобри придобиването на ZeniMax от Microsoft

Offnews Последна промяна на 09 март 2021 в 14:15 6335 0

Screenshot 2021-03-09 141414

Европейската Комисия е одобрила придобиването на издателя на игри ZeniMax от Microsoft. Припомняме, че стойността на сделката е 7.5 милиарда щатски долара.

ZeniMax е собственик на редица студиа за разработка на игри, включително Bethesda, която има доста популярни заглавия. Сделката получи зелена светлина и от САЩ.

След придобиването Microsoft възнамерява да позволи на ZeniMax да запази частична самостоятелност. За целта дори ще се разчита на настоящото ръководство.

Една от очакваните промени ще е добавянето на игрите на компанията към абонамента Xbox Game Pass. Освен това от Microsoft ще насърчава наличието на бъдещите игри първо за Xbox и/или те да имат най-високо качество за конзолата.

От ЕК заключват, че придобиването не представлява заплаха за конкуренцията. Това е така заради ограничения пазарен дял на компанията, както и наличието на силна конкуренция в сектора.

Одобренията от страна на ЕК и съответната американска агенция обаче не означават, че сделката е финализирана. Очаква се все пак това да стане в даден момент в бъдещето. Сред студиата, които са част от ZeniMax са Arkane, MachineGames, Tango GameWorks и т.н.

Най-популярно сред тях обаче е името на id Software - студио с почти легендарен статут сред геймърите. В него на практика е създаден жанрът First Person Shooter с игри като Wolfenstein, Doom и Quake.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !