Disney инвестира 1.5 млрд. долара в Epic Games и общо съдържание

Стоян Ненов Последна промяна на 09 февруари 2024 в 11:48 744 0

Epic Games

Снимка Epic Games

Disney инвестира 1.5 млрд. долара в Epic Games и общо съдържание

Disney инвестира 1.5 млрд. долара и ще получи дял от собствеността на гейминг компанията Epic Games. Това обяви самият изпълнителен директор на Disney Боб Игер, цитиран от CNBC.

„Това е най-голямата ни стъпка в света на игрите досега. Мисля, че е точно навреме и е много важна, особено като погледнем демографските тенденции и къде хората от различните поколения прекарват повече време и консумират повече мултимедийно съдържание“, казва Игер пред телевизията.

Двете компании ще работят заедно, за да създават нови игри и съдържание. Те искат да изградят „вселена, в която хората да могат да играят, гледат, пазаруват и взаимодействат със съдържание, персонажи и истории от Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, Avatar и т.н.“

Компаниите не разкриват допълнителни параметри по сделката. Не е ясно на каква оценка се равняват тези 1.5 млрд. долара нито за какъв период от време ще бъдат инвестирани. Няма информация и какви ще са първите общи проекти. Те споделят, че ще има много разнообразни предложения, а геймърите ще могат да „създават собствени истории и изживявания, да изразяват своите предпочитания по типично Disney начин и да споделят съдържание едни с други, по начини, които обичат. Всичко това ще бъде захранвано от Unreal Engine”.

Наскоро Disney получи лиценз да може да използва Spider-Man във видео игри, като и преди е работила с Epic Games, за да добавят виртуални персонажи от Marvel, Star Wars и други поредици в играта Fortnite. През 2017 г. Epic Games участва и акселератора за идеи на Disney. Двете компании са си партнирали по редица други проекти. Epic Games също така акцентира над предлагането на най-разнообразни герои и персонажи във Fortnite. Наскоро Fortnite имаше и партньорство с Lego, за да направят миниигра, която да е за оцеляване и трупане на ресурси, подобно на Minecraft.

„Disney беше една от първите компании, които повярваха в потенциала да съберем техния свят с нашия във Fortnite. Освен това използват Unreal Engine в портфолиото си от разработки. Сега ще работим заедно, за да изградим нещо напълно ново – отворена и взаимосъвместима екосистема, която ще събере общностите на Disney и Fortnite”, казва изпълнителният директор на Epic Games Тим Суини.

В общото си съобщение, компаниите отбелязват, че по света има над 3 млрд. души, които играят игри редовно. „Всички те искат да могат лесно и безпроблемно да преминават между световете, които обичат, да развихрят своята креативност и да се наслаждават на чудесен геймплей“. И амбицията на Disney и Epic Games ще бъде да им осигурят точно това.

Инвеститорите не реагираха особено на новината. Акциите на Disney останаха почти непроменени. Epic Games е частна компания и не участва на борсите. Китайският ИТ гигант Tencent притежава около 40% от Tencent. Disney казва, че е влязла в „нова ера“, като отчита и 49% ръст на печалбите за последното тримесечие на миналата година – 1.91 млрд. долара при приходи в размер на 23.5 млрд. долара.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !