Apex 7 TKL на SteelSeries – клавиатура за гейминг от висок клас (ревю)

Offnews Последна промяна на 30 януари 2021 в 14:30 6274 0

Apex 7 TKL SteelSeries

Конкуренцията при гейм периферията напоследък става все по-агресивна и на фона на не особено впечатляващите продажби на персонални компютри, този подсегмент се оказва един от двигателите на хардуерния бранш.

Причините за това са много. От една страна видеоигрите се превръщат във все по-сериозен сегмент, който в много отношения вече изпреварва киното и музикалната индустрия. Едновременно с това електронните спортове се развиват изключително бързо, а някои турнири за професионални геймъри вече имат по-сериозни наградни фондове примерно от тези от веригата за Големия шлем по тенис на корт.

Всичко това предполага наличието на по-добри периферни устройства – оръжията, с които геймърите водят своите битки. А производителите инвестират все повече в иновации, които да направят техните клавиатури, мишки и слушалки по-добри от тези на конкуренцията.

Един много добър пример за геймърска клавиатура от висок клас е Apex 7 TKL, представена миналата есен от SteelSeries. Компанията, която е един от водещите играчи в сектора, е използвала редица свои разработки, както и някои съвсем нови решения, за да направи наистина изключително удобна TKL клавиатура за геймъри. А нашият екип получи възможност да тества едно такова устройство и да провери неговите възможности от първа ръка. Ето и изводите:

Първи впечатления

Освен самата клавиатура, в кутията ще откриете още изключително удобна магнитна подложка за китки, както и книжка с продуктова информация.

Дизайнът на Apex 7 TKL е стилен и компактен, като следва традициите на други модели на SteelSeries. Устройството тежи едва 1.7 паунда или около 0.77 кг. и както се убедихме сами, всъщност се усеща доста леко. Неговата височина е 40.44 мм., широчината е 139.26 мм., а дължината 355.44 мм., което го прави една от сравнително малките гейминг клавиатури на пазара.

Всичко в Apex 7 TKL е оптимизирано за игра. Тя е изключително удобна за шутъри, но също и за спортни симулатори, както и множество други жанрове видеоигри. Установихме обаче, че тя е много подходяща и за писане, което не сме очаквали от такъв клас геймърска TKL клавиатура. Така че ако сте свикнали да работите с подобно устройство, може да откриете, че Apex 7 TKL ще ви върши добра работа и в учебните или работни ангажименти.

Издръжливи механични гейм суичове

Клавишите в този модел са от типа SteelSeries QX2 Mechanical RGB Switch и компанията гарантира 50 милиона безпроблемни натискания на всеки от тях. Те използват три цветови режима - червен, син или кафяв.

Свръхздрава рамка, взаимствана от самолетната индустрия

Рамката на Apex 7 TKL е алуминиева Series 5000 Aircraft grade и към нея са добавени здрави пластмасови компоненти. Тя е изключително здрава и според компанията, е създадена за доживотно използване без да се чупи. От тестовете нямаше как да разберем дали това е така, но можем да кажем със сигурност, че рамката е здрава и консистентна, което създава много добро цялостно усещане при използването на устройството. Освен това тя е много приятна на допир и допълва удобството при натискане на клавишите.

Apex 7 TKL SteelSeries 2

Динамично RGB осветление

Запазената марка на SteelSeries – RGB подсветката е изключително ярка и красива, а на разположение на геймърите са милиони цветови опции и ефекти при натискане на клавишите. Това позволява на собственика на Apex 7 TKL сам да създаде средата, в която играе, превръщайки се в своеобразен дизайнер.

Подсветката се настройва много лесно през софтуера SteelSeries Engine, а с пускането на Apex 7 към него са добавени и редица нови приложения. Впечатление сред тях прави ImageSync, което позволява програмирането на уникални светлинни ефекти за секунди. В добавка клавиатурата може да се синхронизира и с други продукти на SteelSeries, създавайки цялостни уникални цветови ефекти.

Apex 7 TKL SteelSeries 4

OLED Smart Display

Един от акцентите при Apex 7 TKL е умният дисплей, разположен в горния десен ъгъл. Той може да предоставя разнообразна информация в реално време, включително директно от игри и приложения. Така например, ако играете CS:GO, ще можете да виждате показатели като KDA, пари и др., а ако получавате съобщения в Discord платформата, те могат да се изобразяват директно на умния дисплей.

С това той се превръща в интересен детайл, който наистина прави разлика по време на игра и определено бихме искали да виждаме повече клавиатури с подобна опция. В добавка дисплеят показва и полезна информация за промените по настройките, смяната на профилите и др. Това на практика позволява да си настроим клавиатурата директно през него, използвайки скрола и бутона, разположени вдясно. Също от там могат да се запазят мултимедийни контроли, къстъм макроси, както и да се извършат различни действия.

Apex 7 TKL SteelSeries 3

Магнитна подложка за китки

Това е другият интересен акцент в Apex 7 TKL. Вероятно и на вас ви се е случвало при дълго използване на клавиатурата да изпитвате неудобство, а понякога направо болка в китките, поради това, че те непрекъснато се намират върху долния ръб на устройството. При новия модел на SteelSeries този проблем е решен елегантно със стилна магнитна подложка за китки, която се прикрепя за секунди с магнити. Това се оказва много подходящ допълнителен аксесоар, който прави клавиатурата изключително удобна както за дълга игра, така и за писане или друга времеемка работа.

От долната страна са разположени три улея за кабела на клавиатурата, които позволяват той да излиза от нея точно по начина, по който предпочитате.

Apex 7 TKL работи със софтуер SteelSeries Engine 3.15+ и е съвместима с операционни системи Windows и Mac OS X, както и с най-популярните гейм конзоли Xbox и PlayStation. Тя поддържа английски, френски, немски, японски и корейски език. Предлага се на препоръчителна цена от 159.99 евро.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !