13-годишен за първи път "счупи" играта Tetris за Nintendo

Павлин Луканов Последна промяна на 04 януари 2024 в 12:35 1034 0

Tetris NES

Снимка Tetris

13-годишен за първи път "счупи" играта Tetris за Nintendo

В света на видео игрите има много класики, които макар и да са се появили преди много години все още са популярни под една и друга форма. Те дори прескачат бариерите и достигат до мобилни устройства, а така все повече хора имат достъп до тях. В този ред на мисли идва и новината за едно епохално събитие. 13-годишният американец Уилис Гибсън (със стрийминг псевдоним Blue Scuti) е първият човек в историята, който превърта играта Tetris. В случая класиката на Nintendo, която е налична от над 30 години, влиза в режим „kill screen“, като така на практика спира след даден момент.

Гибсън публикува видео със своето постижение на 2 януари в YouTube. Той поставя и нов рекорд по точки, постигнати нива и общ брой линии. Главният изпълнителен директор на Classic Tetris World Championship споделя, че това е невероятно, като добавя, че разработчиците не са вярвали, че някой може да достигне до това ниво. Сега обаче играта е победена при това от 13-годишен геймър. В предходни ситуации само системи с изкуствен интелект са успявали да достигнат до това ниво, но това е първият случай, в който човек отбелязва подобно постижение.

Уилис използва технология на „въртящ“ се контролер, популяризирана през 2021 г. Тя позволява на геймърите да манипулират D-pad-а поне 20 пъти в секунда, за да преместват блоковете на по-голямо разстояние спрямо предходния метод познат като „hyper tapping“. При всички положения, въпреки това, постижението си е достойно и влиза в историята.

Иначе популярната игра Tetris дебютира през вече далечната 1984 г., като почти веднага се превръща в сензация в международен план. В нея играчите трябва да завъртат блокове в различни форми, така че да направят линии, премахвайки натрупаното съдържание.

Създател на играта е Алексей Пажитнов, който работи в Московската академия на науките в разгара на Студената война. Бизнес страната е задвижена от гейминг предприемача Хенк Роджърс. Имайки предвид колко години са изминали от създаването ѝ, Tetris успешно се справя с изпитанията на времето и все още се радва на значителна популярност, прекрачвайки границата между поколенията.

По данни на The Tetris Company това е и най-продаваната видео игра досега с продадени над 520 млн. копия. За това помага и наличието на версии за повечето популярни платформи, включително и за смартфони, макар и да не е особено удобно да я играете на сензорен екран. За максимален комфорт все пак си трябва отделен контролер, било то клавиатура или пък вече споменатото модифицирано решение.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !