Защо бъдещето ще бъде автономно автоматизирано

Матиас Бергщрьом Последна промяна на 18 юли 2022 в 18:25 6704 0

Robots

Снимка Upklyak/Freepik

Роботи, AI

Матиас Бергщрьом е основател и председател на борда на директорите на Internet of Everything Corp. Той разказва своята визия за автоматизираната революция пред списание Forbes.

Когато бях на 12 години се опитвах да си представя как ще изглежда бъдещето и визията ми беше за автономно автоматизирано такова. В него роботи ще вършат всичко – от земеделието до самия производствен процес на храната. Бъдеще в което транспортът и други различни услуги няма да изискват човешка намеса. Бъдеще в което, хората ще могат да се концентрират върху научни изследвания, изобретения и креативни дейности.

Този свят започва да се случва. Вече може спокойно да говорим за близко бъдеще, в което на хората няма да им се налага да работят на нито една опасна позиция и всички тези професии ще бъдат автоматизирани. Машините могат да вдигат в пъти повече от човека, както и да работят 24 часа всеки ден през цялата седмица.

Пътят към тази визия

В стремеж да се задвижим към това автономно роботизирано бъдеще, ние ще трябва да осигурим надеждна технология, която работи напълно самостоятелно. Индустрията ще трябва да види как да създаде „мозъка“, който да движи всичко това. Но по-важното – този алгоритъм трябва да бъде сигурен и надежден.

Една от възможностите за реализацията на тази визия, може да доведе до разработването на съвкупност от изкуствени интелекти (AI), които да постигат консенсус на решенията. Концепцията е сходна на модела, по който работят трансакциите на информация при блокчейн технологията. Не съм сигурен, в детайлите как точно ще работи този модел, но ще е интересно да се проследи.

Подобен консенсус за валидиране на решенията ще гарантира, че AI няма да взима самостоятелни такива, а те ще преминават през допълнителна проверка. Това ще е необходимо за всички устройства, които ще са част от това автономно автоматизирано бъдеще. Те ще трябва да се контролират едни други чрез консенсус. Принципът е прост. Създава се подканал за комуникация в дадения куп от AI. В него, информацията непрекъснато ще се валидира чрез система за отчитане на разликите, блокчейн или от двете системи.

Чрез модерните peer-to-peer (P2P) и сложни меш мрежи ние имаме готови възможности за децентрализирано управление. Заедно с тези технологии, бизнес лидерите и индустрията трябва да започне да поставя под въпрос бъдещето на облака. Дали той вече не е остарял? Ако хардуерът става все по-малък и ефективен с всяка измината година, защо ще трябва да изпращаме данните от един компютър в отдалечените сървъри. Вместо това може да използваме наличните изчислителни ресурси на място.

Вече са налични редица потенциални решения за децентрализирани изчисления и съхранение. Като аз лично съм отговорен за редица проекти, които разглеждат съвкупностите от изчислителни системи като бъдеще. Както и различните ползи от този подход – бързата им замяна, по-евтини и компактни крайни устройства, които сами се управляват. Всичко това превъзхожда настоящия, който включва трудни за поддръжка и управление сървъри и уязвими на атаки облачни решения.

Идва краят на управляваните от човека компютърни системи

Вече сме напреднали доста по бъдещето, което съм си представял като 10-годишен. Имаме автономни роботи в складове, автономни коли и дори такива персонални дронове.

За да постигнем напълно автономен автоматизиран свят, ние се нуждаем „само“ от по-бърз хардуер и сензори, като вече разполагаме със софтуера, който ни трябва. Последният просто трябва да го надградим до база за устойчиво развитие. Интегрираните AI изчисления са вече неизменна част от последното поколение чипсети. Сензорите набират скорост, както вече имаме процесорни технологии с 5nm и по-малка архитектура.

Следващата стъпка е в развитието на устойчиво програмиране и код, което ще е критичната точка за постигане. Най-популярният в момента сред интерпретативни езици е Python. За неговото компилиране се изисква все повече процесорна мощ, което увеличава консумацията на енергия и отделяната енергия. Все ключови проблеми, които трябва да решим.

На кратко – автономното автоматизирано бъдеще започва да се случва. Имаме още много да извървим, но ще стигнем до там. Което ще демонстрира човешките възможности и ще осигури редица ползи за следващите поколения.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !